dimecres, 30 d’abril del 2014

Ibarretxe: "O hi ha dret a decidir o hi ha una posició unilateral d’independència"

30/04/2014

REFERENDUM

L’exlehendakari assegura que la teoria política se centra en el concepte britànic de ‘voice or exit’: “O em dónes la paraula o marxo”


Nerea Rodríguez




L’exlehendakari Juan José Ibarretxe


L’exlehendakari Juan José Ibarretxe va afirmar ahir que "al món la teoria política està centrada en el concepte britànic de 'voice or exit' o em dónes la paraula o marxo'". "O hi ha dret a decidir o hi ha una posició unilateral d'independència per realitzar el teu propi projecte democràticament", va explicar.

En una xerrada organitzada per la plataforma Gure Esku Dago a Bilbao, Ibarretxe va assenyalar que
el binomi 'voice or exit', és el que està possibilitant que el món en general "davant menys democràcia, respongui amb més independència". Després d'assenyalar que "bufen vents a favor" del principi democràtic del dret a decidir, va indicar que aquest està directament relacionat amb l’"acompliment econòmic i amb la consecució de l'equilibri social, amb el concepte de desenvolupament humà sostenible".

Segons va manifestar, "una lliçó molt especial per al nacionalisme basc que hem de prendre consciència és que és la democràcia, més que la nació, la que està en el centre del debat i la que estarà en el centre del debat". "Legitima el projecte de moltes persones en aquest país el concepte de nació, però el concepte de democràcia, del dret a decidir, legitima molta més població en aquest país, malgrat ser legítim que també sigui la construcció nacional l'element central que ens uneixi", va afegir.

Ibarretxe també va indicar que hi ha una "immensa majoria que pensa que el que tenim no ens serveix" i va afegir que "la negativa de la democràcia fa que la sobirania tingui cada vegada més força a Catalunya i a Euskadi". Segons va indicar, citant a nombrosos experts polítics internacionals, "estem en un procés en el qual inexorablement es va a donar el poder als ciutadans", al que va afegir que "els drets històrics del poble basc són la nostra autèntica constitució. Són l'expressió jurídica de la identitat del poble".


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/04/ibarretxe_o_hi_ha_dret_a_decidir_o_hi_ha_una_posicio_unilateral_d_independencia_100337.php