dimarts, 22 d’abril del 2014

El govern espanyol, perjudicial també per a la fauna silvestre

Dimarts, 22 d'abril de 2014 10:00 h

Científics i polítics europeus en peu de guerra contra l’executiu de Rajoy per l’autorització d’un medicament veterinari que atempta contra la població de voltors més gran d’Europa


El govern espanyol va concedir fa un any l’autorització d’un medicament veterinari, el diclofenac, que ha posat en perill la reserva de voltors de l’estat espanyol, la més gran i subvencionada d’Europa. Aquest medicament utilitzat per a tractar patologies respiratòries del bestiar boví, equí i porcí, conté un compost mortífer per a la fauna salvatge quan entra en la cadena alimentària de les espècies carronyaires. El diclofenac va ser el responsable de l’extinció del 50% del voltors de l’Índia, que va prohibir-ne l’ús per aquest motiu el 2006. Cal assenyalar que al mercat hi ha altres medicaments que poden substituir aquest tractament veterinari i que els seus efectes nocius per a la fauna són àmpliament coneguts, per això l’autorització ha provocat indignació entre la comunitat científica europea.  






Un greu assumpte que posa en evidència el govern espanyol


Segons dades de SEO Birdlife, els voltors consumeixen anualment més de 10.000 tones de restes de bestiar i contribueixen a un estalvi important en al gestió dels residus càrnics. L’autorització del diclofenac pot originar una catàstrofe a les poblacions de voltors, una espècie que tant la UE com el govern espanyol han dedicat molts recursos. En aquest sentit, organitzacions conservacionistes i científics de tot Europa, així com destacats polítics, com Sir John Randall, del partit Conservador del Regne Unit, estan pressionant la CE per tal que es prohibeixi aquest producte a tota Europa.


http://directe.cat/346188