dilluns, 10 de març del 2014

Margallo: "Una Catalunya independent vagaria per l'espai exclosa de la UE pels segles dels segles"

10/03/2014

INDEPENDÈNCIA

El ministre ho ha dit el dia després que Artur Mas assegurés que convocarà la consulta encara que el Govern espanyol no vulgui negociar


Nerea Rodríguez











El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo
El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha advertit avui que una declaració unilateral d'independència a Catalunya la "condemnaria a vagar per l'espai sense reconeixement i a quedar exclosa de la Unió Europea pels segles dels segles".


García-Margallo ha fet aquestes declaracions en el col·loqui posterior a la presentació del viceprimer ministre i ministre d'Economia i Desenvolupament Sostenible de Geòrgia, Giorgi Kvirikashvili, en un esmorzar organitzat pel Nueva Economía Fórum.


El cap de la diplomàcia espanyola ha demanat als independentistes catalans que extreguin les "lliçons" de la secessió unilateral dels territoris georgians d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, als qui només reconeixen Rússia, Veneçuela, Nicaragua i "tres micropaïsos del Pacífic". Aquests dos territoris, ha afegit, estan en una espècie de "llimbs jurídic" que els impediria, si tinguessin un problema de deute públic, tenir accés al Fons Monetari Internacional i a altres organitzacions internacionals.

García-Margallo ha reconegut que la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència per part de Catalunya "preocupa molt" el Govern espanyol, però ha destacat que de fer-se realitat seria "especialment greu" per a Catalunya, perquè faria "recular" aquesta comunitat "durant molt temps". "Comença a ser hora que això sigui reconegut, declarat, publicitat per saber quins són els riscos als quals estan sotmetent a una població que és essencialment europea", ha subratllat.

El ministre ha remarcat que el dret de decidir s'exerceix també "sempre dins de la norma" i ha recordat que la doctrina de les Nacions Unides només reconeix la prevalença del dret d'autodeterminació sobre el principi de la integritat territorial dels Estats en tres supòsits: territoris colonials, subjectes a ocupació militar o on els drets fonamentals dels seus ciutadans no són reconeguts.

Per això, ha argumentat, Catalunya no aconseguiria el reconeixement de la comunitat internacional, i sense aquest, la UE ni tan sols podria "considerar" una eventual sol·licitud de Catalunya a adherir-se a la UE perquè l'article 49 del Tractat de la Unió "diu que els territoris que vulguin integrar-se a la Unió Europea" han de ser "Estats reconeguts internacionalment".

A més, l'acceptació d'una petició d'ingrés a la Unió per part d'un nou Estat ha de ser aprovada per unanimitat pels 28 socis europeus. La unanimitat es necessita també per avançar a cadascun dels capítols de negociació així com per a l'adhesió final, ha recordat.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/margallo_una_catalunya_independent_vagaria_per_l_espai_exclosa_de_la_ue_pels_segles_dels_segles_99259.php