dilluns, 10 de març del 2014

“La UE oferirà una resposta política a la independència”

Dilluns, 10 de març de 2014 15:50 h

Albinyana lloa l'actitud del govern britànic amb Escòcia i retreu a Madrid que negui el mateix dret a Catalunya


Londres (ACN).- El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, ha lloat la disposició del govern britànic al diàleg amb Escòcia. En una entrevista a SkyNews, Albinyana ha assegurat que Londres ha acceptat "el gran suport" dels escocesos a favor de la consulta i que, per això, ha autoritzat el govern d'Edimburg a celebrar el referèndum del 18 de setembre. Albinyana ha retret a Madrid que no atengui les mateixes demandes per part dels catalans. Albinyana, que és a York per participar al congrés dels liberal demòcrates britànics, ha afirmat que la voluntat de la Generalitat no és interferir en el procés escocès i que el debat sobre la pertinença d'una Catalunya independent a la UE és "prematur". 


Roger Albinyana
Espanya té pànic a la democràcia

"El govern del Regne Unit ha actuat molt correctament autoritzant la votació i transferint aquestes competències al govern escocès, perquè precisament això és el que no està passant a Espanya", ha remarcat el secretari d'Afers Exteriors. Aquest fet ha permès, segons Albinyana, que "anglesos i escocesos hagin aconseguit fer un debat sobre la qüestió".

En relació a l'adhesió de Catalunya i Escòcia dins de la Unió
Europea després d'una hipotètica majoria pel 'sí' a la independència, Albinyana creu que no es tracta d'una qüestió legal, sinó de voluntat política. Els tractats europeus "no especifiquen què passaria en el cas que un territori d'un Estat membre se'n separés per esdevenir independent, de manera que la qüestió serà política i haurà de ser discutida amb el govern espanyol i amb la resta d'Estats membres de la UE", ha dit.

Preguntat sobre la possibilitat que altres territoris europeus puguin organitzar processos similars al català, Albinyana ha dit que "els casos de Catalunya i Escòcia són molt genuïns, són casos pràcticament únics". En aquest sentit, ha explicat que un 80 per cent dels catalans són partidaris de fer la consulta sobre el futur de Catalunya i ha afirmat que els percentatges a Escòcia són similars. "No crec que hi hagi d'altres llocs a Europa on es doni aquesta situació", ha conclòs, afirmant que com a molt en un futur es podria fer una demanda similar a Euskadi.