REFERENDUM
L'economista desmunta un a un els arguments unionistes, en una conferència a l'Orfeó Gracienc que ha provocat cues al carrer
Lluís Bou
Sala i Martín ha disseccionat des dels arguments de l'exministre socialista Josep Borrell als del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, passant pel president espanyol, Mariano Rajoy. Repassem a continuació les dades que ha ofert l'economista:
"El déficit fiscal es de solo 790 millones de euros"
Sala-i-Martín ha agafat el mateix any que utilitza l'exministre -el 2009- i ha recordat que els ciutadans, les empreses i les institucions catalanes van pagar aquell any de crisi en impostos 46.195 milions mentre que l'Estat es va gastar a Catalunya 45.400 milions. Al seu entendre, Borrell es queda només amb aquestes dades, però en realitat hi hauria d'incloure el fet que el govern espanyol aquell any també es va endeutar per valor de 81.000 milions.
"Això és com a les famílies. Quan un s'endeuta, després ho ha de pagar. Però en el cas dels governs ells no tenen diners, sinó que el tenen els ciutadans i per tant és a ells a qui apunta el deute de cara al futur", ha explicat. En proporció, als catalans els tocarà pagar uns 15.600 milions dels 81.000 milions del deute espanyol del 2009. I hi ha un segon element: com que l'Estat només ha invertit a Catalunya 45.500 milions, és evident que aquests 15.600 milions no han anat a parar a Catalunya. "Els milions de la visa en realitat s'han gastat a Extremadura", ha insistit Sala i Martín. Per això el dèficit fiscal català arriba als 16.000 milions anuals.
"Fixeu-vos que les retallades que ha hagut de fer el conseller Mas Colell al llarg de tota la crisi sumen 4.000 milions. Per tant, el dèficit fiscal és 4 vegades més del que hem hagut de retallar, i a més, cada any", ha indicat. "És una gran quantitat de calers, però aquesta no és la raó per marxar d'Espanya. La raó és que tindrem l'oportunitat de poder fer les coses de manera diferent, d'intentar fer-ho bé", ha insistit.
"No podréis pagar las pensiones"
Segons Sala i Martín, aquesta és una gran falsedat que amaga el fet que les pensions dels jubilats les paguen els treballadors de cada generació. "Si marxem, el que passarà és que hi haurà menys joves que hauran de pagar per menys avis", ha afegit. Al seu entendre, les pensions depenen exclusivament del nombre de joves, del nombre de jubilats i del salari que cobren els primers.
I en aquest sentit les dades de Catalunya són més positives que les espanyoles perquè hi ha en aquests moments proporcionalment més joves i amb salaris més elevats que la mitjana espanyola. Sala-i-Martín calcula que, si es produeix la independència, les pensions per aquest motiu poden augmentar un 10% de forma automàtica. Mentre que la proporció espanyola és de 2,48 treballadors per cada pensionista, la catalana s'eleva a 2,52.
"Vais contra la evolución del mundo, contra la globalización"
L'economista ha insistit que està succeint precisament tot al contrari. És la globalització la que permet la independència de Catalunya. "Quan els països són tancats és important poder formar part d'un país més gros, però en un mercat globalitzat, de què serveix formar part d'Espanya?", s'ha preguntat.
Segons Sala-i-Martín, 22 països s'han independitzat d'Espanya al llarg de la història. "Per què cap d'ells ha volgut tornar si tan perjudicial era la separació? Hi hauria d'haver cua, no?", ha insistit entre aplaudiments.
"Os quedaréis fuera de Europa, en el exterior por los siglos de los siglos"
L'economista ha aprofitat aquesta frase de Margallo per explicar el tens diàleg que va mantenir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, a Davos, quan li va demanar si de veritat pensava fer fora els catalans simplement per votar, quan la UE accepta països dels Balcans nascuts arran de guerres sanguinàries.
Però, segons ell, arribat el dia no caldrà recórrer a arguments ètics, sinó que serà la simple realitat econòmica la que mantindrà Catalunya dins Europa. "A les multinacionals alemanyes de la petroquímica de Tarragona els diran que per anar a Alemanya hauran de pagar un 14% d'aranzels? I han vist el mapa d'Espanya? Per on pensen exportar a Europa? Pagant dues vegades aranzels, a l'entrada i la sortida de Catalunya?"
A sobre hi ha el fet que en el cas d'independència Espanya estarà molt interessada que Catalunya es quedi una part del seu deute públic, cosa que implica una negociació. "Sense el 20% del PIB que representa Catalunya i assumint Espanya tot el deute, es converteix de la nit al dia en un país insolvent. I si Espanya és insolvent, vol dir que els bancs no cobren", ha afegit.
"La independencia es incertidumbre, con la que está cayendo"
"I si et quedes què passa? No hi ha incertesa?", ha estat la reposta. El conferenciant ha recordat la crisi que pateixen totes les institucions de l'Estat, i s'ha mostrat convençut que la solució és impossible sense marxar d'Espanya. Ha posat com a exemple que a l'Estat els empresaris d'èxit són els que tenen connexions polítiques, "els de la llotja del Bernabeu", cosa que explicaria que tants expolítics siguin fitxats en consells d'administració de grans empreses. També ha recordat la deixadesa a l'hora de contruir el corredor ferroviari del Mediterrani, quan la majoria de manufactures vénen d'Àsia a través del canal del Suez.
Sala-i-Martín ha reconegut que els catalans no són millors que els espanyols, però que només tenen l'oportunitat de fer un millor sistema amb un Estat propi. "Estarà així assegurada d'entrada una gran cosa: que no tindrem com ara un govern que ens vagi en contra", ha apuntat. Encara ha afegit als que l'escoltàven que no es preocupin en absolut per l'economia d'una Catalunya independent. "No serà pas el problema", ha conclòs.
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/la_masterclass_sobiranista_de_sala-i-martin_99355.php
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada