dijous, 20 de març del 2014

'El País' no s’atura en la croada contra l’Assemblea Nacional Catalana

20/03/2014

ANC

Experts en dret critiquen el full de ruta de l’ANC i asseguren que "desborda el marc legal"


Nerea Rodríguez




Portada d'avui del diari 'El País'



Després de l’editorial d’ahir del diari ‘El País’ on s’assegurava que el full de ruta 2014-2015 de l’Assemblea Nacional Catalana “constitueix el disseny mil·limètric d'un cop de mà contra la democràcia representativa, a través de la imposició unilateral d'una separació del conjunt d'Espanya”; avui aquest diari continua la seva croada contra el moviment presidit per Carme Forcadell.

En aquesta ocasió, ‘El País’ publica un article amb experts en dret que qüestionen el pla de l’ANC. En primer lloc, el diari explica que “el full de ruta dóna especial importància a la creació d'una
‘Assemblea de càrrecs electes’, un òrgan amb representants polítics municipals i autonòmics que tindria una missió o una altra en funció dels supòsits que preveu l’ANC. En cas que la Generalitat pugui convocar eleccions anticipades, la missió d'aquest ens seria recolzar al Parlament en la seva declaració d'independència”.

Sobre aquest supòsit, ‘El País’ continua: “En l'última hipòtesi de l’ANC (la suspensió de la Generalitat i el Parlament), aquesta assemblea de càrrecs electes tindria la missió de proclamar la independència de forma unilateral i “nomenar un Govern de forma provisional que executi la seva decisió”, segons l’ANC”. Així, assegura que “els experts no confien en la legitimitat d'aquest òrgan i de la missió encomanada. "No acabo de veure quina legitimitat tenen per prendre la decisió en nom de tot el poble", apunta el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona Xavier Arbós, partidari de la consulta”. “No hi ha cap succedani respectable a l'expressió directa de la voluntat popular”, subratlla.

D’altra banda, el Catedràtic de sociologia de la Universitat Pablo de Olavide Xavier Coller afegeix que “aquests representants no han estat escollits per a les funcions que els volen donar” i apunta que, sense que la situació catalana es pugui comparar amb Ucraïna, aquest doble poder “recorda a la plaça Maidan de Kíev”. A més, el diari critica que l'Assemblea vol proclamar la independència el 23 d'abril de 2015, “amb un termini de negociació minso”. “Aquest escenari està molt poc fonamentat. Fins i tot a Rússia s'ha donat un any per adaptar el marc legislatiu de Crimea”, recorda Joan Botella, catedràtic de Ciències Polítiques de l'Autònoma de Barcelona.

En relació al control de les infraestructures que proposa l’ANC després de fer la consulta i d’haver-se declarat la independència, Joan Botella assenyala que “es tracta d'infraestructures el control de les quals està encarregat a diversos organismes, entre ells la Guàrdia Civil; la presa del control no seria un passeig”. D’altra banda, Arbós dubta de l'aplicació concreta d'aquesta mesura i del paper que jugaria el Govern català. “Què significa? Qui ho controlarà? Quina serà la reacció del Govern català? Han d'aclarir-ho, planteja ambigüitats inquietants”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/_el_pais_no_s_atura_en_la_croada_contra_l_anc_99481.php