dissabte, 15 de febrer del 2014

Vicent Partal : Perifèries

15.02.2014

El pitjor malson per als populars és que la Catalunya independent siga acompanyada el 2015 per la caiguda dels governs del PP a Palma i a València



Fa uns anys es va posar de moda al nostre país parlar del centre i la perifèria. Entenent que el centre seria el Principat i les perifèries la resta dels Països Catalans. No era un concepte geogràfic, en sentit estricte, però si que era o podia ser un concepte polític. El centre era aquell espai on la consciència de ser una nació diferent és més viva i poderosa i des del centre calia estirar la perifèria.

El procés d'independència, certament, ha arribat al centre. Però a la perifèria, jo sóc valencià, estem notant també algunes de les
 sacsejades. D'una banda el PP ha llançat un atac sense igual contra la llengua, contra la cultura i contra tot el que faça olor de diferencial. Mai no havíem vist res de semblant i resulta raonable pensar que està vinculat, en bona part, al que passa a Catalunya. Ara bé, d'altra banda cal dir també que és notable la mobilització que per raons diverses s'observa en la societat. La vaga exemplar dels docents i pares de les les Illes o la reacció al tancament de Canal 9 són exemples clars. I sembla evident que en part es contagien de l'entusiasme que viu el Principat.

El pitjor malson per als populars és que la Catalunya independent siga acompanyada el 2015 per la caiguda dels governs del PP a Palma i a València. I per això la salvatge ofensiva d'aquests dies, amb episodis esperpèntics com el que ha protagonitzat Fabra atacant l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, una institució de la pròpia Generalitat, per haver remarcat que valencià i català és el mateix.

I és aquesta una ofensiva que, per descomptat, té un clar reflex també en el teu país, centrada ara mateix en el possible canvi de govern a Navarra. Veure ara a la direcció del PSOE renyir amb el PSOE navarrès és un espectacle gairebé tan impagable com haver vist aquests últims anys el PSOE navarrès salvant-li una vegada i una altra el govern a la dreta.