dijous, 20 de febrer del 2014

Núria Bosch: "El pacte fiscal no és la solució; ara cal la consulta"

20/02/2014

INDEPENDÈNCIA

La Catedràtica d’Hisenda Pública considera que "des d’un punt de vista econòmic és impensable que Catalunya no estigui a la UE"


Anna Mira (TOT Sant Cugat)


Núria Bosch - Artur Ribera
Núria Bosch és Catedràtica d’Hisenda Pública, vicepresidenta del Consell Assessor per la Transició Nacional i membre de l’Institut d’Economia de la UB. Núria Bosch i Elsa Artadi seran les protagonistes de la tercera conferència del cicle "Vers un país normal" que organitza Òmnium Sant Cugat i que tindrà lloc avui. Aquesta vegada el tema és sobre els 'Aspectes econòmics de l'Estat propi'.

De quins aspectes econòmics ens parlarà a la conferència?


Sobre la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent, encara que ens sembla una mica innecessari perquè és completament viable. En alguns casos es diu que un país petit no pot anar enlloc però es tracta de veure que els països més rics i més competitius del món són petits com Suïssa, Suècia, Dinamarca, Finlàndia, etc.

Què tenen aquests països?
Des de la teoria econòmica, cada vegada està més demostrat que el creixement econòmic no té res a veure amb la grandària d’un país. Abans, quan el món estava poc globalitzat i hi havia polítiques proteccionistes, sí que era important tenir un mercat interior gran. Però ara que no hi ha proteccionisme en el comerç i que tot està més globalitzat el més important és tenir una economia oberta i exportadora. Això és el que et fa ser competitiu i tenir creixement econòmic. Catalunya té aquestes condicions i es podria situar en el món com un d’aquests països.

Per tant, quin és el debat que genera certa desconfiança d’alguns sectors?
En molts casos el quit de la qüestió és si Catalunya pot estar o no dins de la Unió Europea. Des d’un punt de vista econòmic ens sembla impensable que Catalunya no estigui a la UE perquè hi ha més de 500 multinacionals que no els interessa que Catalunya es quedi fora de la UE i és impensable que ara es posin aranzels. També li interessa a Espanya perquè Catalunya és un punt de sortida de moltes mercaderies cap a Europa. Tot això porta a pensar que és molt poc probable que no estigui a la UE, perquè els mateixos interessos econòmics faran que hi sigui.

Es tem la possibilitat d’un boicot?
En el cas que hi hagués boicot aquest es canalitzaria cap a productes molt emblemàtics, com va passar fa uns anys amb el cava, però hi ha molts productes de caràcter intermedi amb què és molt difícil fer boicot. També cal diferenciar entre el boicot que pot fer el consumidor i el dels empresaris. Si es compra a Catalunya perquè el producte es troba a un preu més barat o perquè és un producte de qualitat, un empresari és molt racional i es plantejarà per què ha de deixar de comprar a Catalunya si haurà de comprar en un altre mercat amb més desavantatges. A més, el boicot també pot ser a la inversa i els catalans poden fer-ne a productes espanyols. Fins i tot, estudis han estudiat la possibilitat que el boicot existís i han conclòs que l’impacte al PIB seria molt petit i que es veuria més que compensat per la reducció del dèficit fiscal.

L’economia catalana és forta a l’estranger?
Dins de la UE, Catalunya té un PIB molt per sobre de la mitjana, per tant, és un país relativament ric.A més, és un país exportador amb una economia molt oberta i això li dóna avantatges. Catalunya pot competir en aquest món globalitzat, té una economia molt emmarcada dins de la UE.

Aquesta situació es pot veure afectada pel procés sobiranista?
Ara que tenim aquest procés en marxa no ha disminuït la inversió estrangera, les empreses segueixen venint a Catalunya, les exportacions són altes i el turisme no disminueix. Per tant, sembla que fins i tot aquest procés no espanta ni la inversió ni els empresaris, no sembla que les decisions afectin.

Pots llegir l'entrevista sencera a TOT Sant Cugat.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/nuria_bosch_el_pacte_fiscal_no_es_la_solucio_ara_cal_la_consulta_98892.php