divendres, 28 de febrer del 2014

Maldonado: "És dubtós que la consulta es pugui avalar internacionalment" (discurs de la por)

28/02/2014

REFERENDUM

L'OMCE no validaria “el resultat d’un referèndum que no tingués encaix en la Constitució”, afirma l'exfuncionari de la UE


Mar Sabé



Article de Víctor Andrés Maldonado a 'El País'



Víctor Andrés Maldonado escriu en un article a El País que "és dubtós que, tenint en compte la situació actual de Catalunya, la comunitat internacional avali la consulta sobiranista a Catalunya".

Maldonado va ser funcionari de les institucions de la UE durant el 1986 i el 2012 i és membre del col·lectiu Porta de Brandenburg, un grup d'unionistes que s’han unit amb la voluntat d’aportar el “rigor necessari en el debat independentista de Catalunya”, ja que, consideren, “hi ha manca d’anàlisi i acusat voluntarisme”. Entre els membres del grup hi ha la diputada del PP, Andrea Levy.

En l'article, l’ex funcionari europeu repassa el procediment que es duria a terme des de la UE si finalment es convoqués el referèndum, que començaria amb l’enviament d’experts de l’OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) per fer l’anomenada “observació electoral”.

Maldonado considera que, per començar, aquesta organització no validaria “el resultat d’un referèndum que no tingués encaix en la Constitució i no provingués d’un acord amb l’Estat espanyol”. “Amb tota seguretat, ni tan sols enviaria un equip d’observadors si no es donés aquest cas”, escriu.

Si finalment s’enviessin, però, l’articulista considera que “quant a l’avaluació del respecte dels drets humans fonamentals relatius a l’exercici del dret de sufragi, l’avaluació hauria de ser globalment positiva, si bé és possible que es realitzessin crítiques a la intimidació que determinats sectors pro independència porten a terme en contra dels partits oposats a la mateixa”.

Maldonado també critica “la utilització de recursos públics per promoure la opció independentista”, com “la creació de les anomenades estructures d’Estat finançades per l’erari inclús abans que l’electorat hagi pogut pronunciar-se al seu favor en una consulta”.

Finalment, “una altre punt negre a destacar per part de l’OCDE”, segons ell, és “la utilització dels mitjans de comunicació, el clar posicionament dels canals públics de televisió i radiodifusió catalans (en particular, TV3 en els últims anys), així com dels mitjans impresos subvencionats per la Generalitat (oficialment per la promoció de la llengua catalana) fins a posicions en defensa del procés sobiranista (si bé algun d’ells ha canviat últimament la seva línia fins a una posició de major neutralitat)”. “Jo no crec que sigui comparable el recolzament que reben les tesis sobiranistes per part de TV3 amb el posicionament més neutral de RTVE al respecte”, etziba.

"La constitució espanyola no té res a veure amb la UE Sr Maldonado , no menteixi"


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/maldonado_Es_dubtos_que_la_consulta_es_pugui_avalar_internacionalment_99061.php