dilluns, 17 de febrer del 2014

Euros catalans

17/02/2014

INDEPENDÈNCIA 

Una vintena de persones de Lleida fan proves de com serà la futura "moneda de la República Catalana"


Nerea Rodríguez



L'estoig dels euros catalans




Els euros catalans
Les primeres proves d’euros per a la República Catalana ja estan en marxa. Una vintena de persones de Lleida ha realitzat una edició limitada de 8.000 monedes d’euros catalans: menys d’un mil·límetre de diàmetre les separa de la mesura real de la moneda única europea, segons publica el diari ‘El Mundo’.

Aquestes monedes, de llautó i bany, porten un dibuix dels
castellers a l’anvers, en lloc de la cara del rei espanyol Joan Carles I. Els impulsors d’aquesta iniciativa, han fet circular les monedes per internet, i ja estan preparant una segona tirada més ambiciosa. Miquel és considera el pare d’aquests euros catalans i explica que “és obvi el component polític”. A més, insisteix en assenyalar que aquestes monedes “no són de curs legal”, i explica que “serien fitxes o medalles encara que s'encunyen amb premses de gran tonatge, similars en procediment nacional”, com la de la Fàbrica de Moneda i Timbre.

“Òbviament hem aprofitat una situació favorable per emetre i distribuir les peces”, diu Miquel. La distribució, inicialment, es va circumscriure a “les amistats de Facebook”. Ara, esgotades totes, molts “comerciants numismàtics han trobat en la revenda una font d'ingressos... Sí, estudiem emetre un segon tiratge, probablement amb canvis dràstics”.

Segons explica el mateix diari, “ja estan liquidats, i facturats, els primers mil estoigs (de vuit monedes cadascun, a un preu inicial de 10 euros que ara es triplica i més en les subhastes per eBay). Tots amb un estoig protector estampat amb dues paraules (República Catalana) i la senyera. Dels 10.000 euros obtinguts de la venda, el 20% ha estat lliurat en donació a la causa. O, com diu Miquel, a “una entitat que treballa a nivell local per a l'adveniment del nostre país”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/euros_catalans_98808.php