dissabte, 22 de febrer del 2014

Dimiteix el president del parlament ucraïnès

Dissabte  22.02.2014  10:19

Ianukòvitx marxa de Kíev hores després del nou acord amb l'oposició




El president del parlament ucraïnes, Vladimir Ribak, ha dimitit argüint motius de salut. Ho fa tot just l'endemà de l'acord de pau signat entre el president Víctor Ianukòvitx i els caps de l'oposició i la tensa sessió parlamentària que va acabar amb cops de puny. Mentrestant, aquesta nit Ianukòvitx ha marxat de Kíev, segons diverses informacions, que apunten que podria trobar-se a l'est del país, a Krarkhiv, reunit amb diputats de les regions prorrussses.
  
Acord amb l'oposició

Iúlia Timoixenko, l'ex-primera ministra d'Ucraïna i líder de l'oposició, podria ser alliberada arran de l'acord al qual arribà ahir el parlament ucrainès. Es tracta d'un canvi legislatiu que ha de ser ratificat pel mateix president, Viktor Ianukóvitx. Si el canvi de la llei és ratificat, Timoixenko sortiria de la presó, on porta més de dos anys tancada. Per una altra banda, Ianukòvitx va signar un nou acord amb l'oposició, impulsat per la Unió Europea. El pacte restaura la constitució del 2004, redueix els poders de Ianukòvitx, preveu un govern de coalició, eleccions anticipades abans de final d'any i una amnistia incondicional pels detinguts durant els aldarulls.

Amb 386 vots a favor d'un total de 450 escons, el parlament ucraïnès hi va donar suport. Durant la sessió, també es va aprovar la destitució del ministre de l'Interior per 'la violència aplicada contra els manifestants'.

Amb tot, la violència que aquests dies viu Ucraïna es va traslladar precisament també al parlament durant una estona, justament quan la cambra debatia la resolució sobre la reducció de poders del president. La batussa entre parlamentaris va arribar quan el president de la cambra va endarrerir el debat. Ell se'n va anar i el debat va continuar.






http://www.vilaweb.cat/noticia/4174970/20140222/dimiteix-president-parlament-ucraines.html