dimarts, 25 de febrer del 2014

Descobert el 'Micvé' jueu de Girona

25/02/2014

TROBALLA

A Europa només es té constància de tres banys rituals com aquest: a Besalú, a Sicília i a Montpeller


Lluís Goñalons




El Micvé de Girona



Una nova joia arquitectònica dóna més pistes del passat jueu a Girona. Un bany ritual del segle XV, conegut amb el nom de 'Micvé', ha sortit a la llum arran d'una investigació arqueològica impulsada per l'UdG (Universitat de Girona). La troballa ha estat possible gràcies als documents de venda de la sinagoga conservats. Els papers van signar-se en un moment en que el rei Ferran el Catòlic va decretar l'expulsió dels jueus el 1492. El Micvé és una cambra amb dipòsit d'aigua natural per a la purificació de persones i estris.


El conseller de Cultura, Ferran Mascarell i l'ambaixador d'Israel, Alon Bar, han assistit a la presentació en públic d'aquesta troballa, al costat de l'alcalde de la capital gironina, Carles Puigdemont. Alon Bar ha explicat que va programar aquesta visita conscient que el Micvé va ser fonamental per a "la purificació de les dones" al segle XV. Se les obligava a banyar-se després de cada menstruació i fins i tot abans de casar-se.

Tant Mascarell com Puigdemont han destacat la importància del patrimoni hebreu de la capital gironina i el nou grau interès cultural i turístic que suposa aquesta troballa per als visitants del barri jueu gironí.

Detalls del Micvé

La investigació ha estat realitzada per un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Girona, dirigit per Jordi Sagrera. Ha permès confirmar que la cisterna que existia en el lloc on apuntaven els documents és exactament la resta que es conserva d'aquell Micvé utilitzat per la comunitat jueva des 1435 fins al dia de la seva expulsió.

Segons els responsables del Museu d'Història dels Jueus de Girona, molt pocs banys rituals d'aquest tipus són els que es conserven a Europa i, en l'àmbit mediterrani, tan sols figuren els de Sicília, Montpeller i Besalú, aquest últim també a Catalunya


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/02/descobert_el_micve_jueu_de_girona_98987.php

2 comentaris :

Anònim ha dit...

Heu escrit 1942 per 1492.

Rosa Mary ha dit...

Gràcies ja ho he corregit . Una abraçada !!