dilluns, 3 de febrer del 2014

Brussel·les demana al govern espanyol més eforços contra la corrupció política

La Comissió Europea posa com a exemple de bones pràctiques l'oficina antifrau catalana


La Comissió Europea creu que les mesures que s'han impulsat en els darrers anys contra la corrupció a l'Estat són insuficients, sobretot després de veure les recents "presumptes corrupteles que afecten els fons públics i el finançament de partits". En un informe fet públic avui, Brussel·les demana més esforços al govern espanyol per frenar els casos de corrupció.

En el document, la Comissió Europea assegura que calen mesures per evitar la corrupció política, especialment a les comunitats autònomes i en l'àmbit local. Segons Brussel·les, no existeixen codis ètics per als càrrecs electes ni es preveuen sancions al marge de les sancions penals. També subratlla "el gran risc" de corrupció en la contractació pública, especialment en el sector de la construcció i en el de la recollida de residus.

L'informe recull el cas del presumpte finançament irregular del PP i critica "les anades i vingudes de càrrecs regionals" entre el sector públic i el privat, i posa com a exemples ex consellers de Salut, tot i que no en cita cap.

Catalunya com a exemple
El document també destaca l'existència a Catalunya de l'Oficina Antifrau, "l'única agència contra la corrupció multidisciplinària que hi ha a Espanya". De fet, l'informe critica la manca d'un enfocament global per part de l'Estat en la lluita contra la corrupció.

"La corrupció mina la confiança dels ciutadans en les institucions democràtiques i en l'estat de dret, afecta l'economia i priva els estats d'uns ingressos fiscals molt necessaris", afirma en un comunicat la comissària europea d'Interior, Cecilia Malmstrom. La comissària admet que s'han fet esforços, però creu que "són insuficients".