Clam contra els continuats atacs a la llengua catalana per part dels dirigents espanyols i crida a seguir defensant el model d’èxit de la immersió lingüística
La majoria de partits polítics i organitzacions socials demanen seguir utilitzant el model d’immersió lingüística. Des de CiU, ERC, ICV-EUiA passant per diferents entitats com Somescola.cat fan una crida a defensar la immersió lingüística davant els atacs que rep per part de diferents estaments. Per Anna Simó(ERC) 'És injust que el desig d'una minoria vulgui passar per sobre de les lleis de què s'ha dotat la majoria', per la seva part, ICV-EUiA reclama al Govern que mantingui la immersió lingüística al marge del que digui el TSJC.
Manifest de Somescola.cat
1. Reitera que la llengua i el model educatiu del nostre país no hauria de decidir-se per la via judicial. El Parlament de Catalunya és qui estableix la legislació pròpia, segons el mandat democràtic que els catalans hem expressat a les urnes.
1. Reitera que la llengua i el model educatiu del nostre país no hauria de decidir-se per la via judicial. El Parlament de Catalunya és qui estableix la legislació pròpia, segons el mandat democràtic que els catalans hem expressat a les urnes.
2. Rebutja frontalment la sentència del TSJC que vol introduir el castellà com a llengua vehicular. Somescola demana a la Generalitat que continuï blindant el model d’immersió lingüística, d’acord amb l'aplicació de la normativa vigent. El departament d'Ensenyament és l'administració educativa competent per distribuir els horaris lectius i assignar el percentatge d'ús de les llengües. No és el TSJC qui té aquesta capacitat pedagògica ni aquesta funció organitzativa.
3. Somescola.cat es reunirà la setmana vinent per plantejar què farà la coordinadora d’entitats cíviques i educatives per respondre a un nou pas en l'escalada judicial contra el model d’escola catalana en llengua i continguts. Per rebutjar la judicialització dels usos lingüístics a partir de l'acció individual d'unes famílies, que afecta negativament al conjunt de la comunitat educativa.
4. Somescola.cat fa una crida social per continuar defensant el consens bastit durant 30 anys a Catalunya i la immersió lingüística, garantia de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social a Catalunya.
Simó : 'És injust que el desig d'una minoria vulgui passar per sobre de les lleis de què s'ha dotat la majoria'
Simó ha volgut recordar que la competència en matèria d'usos lingüístics a l'escola és una competència exclusiva de la Generalitat.
Dilluns passat el Tribunal Suprem va rebutjar un recurs de cassació interposat per la Generalitat contra una sentència que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el gener del 2013 que requeria el Govern a adoptar les mesures necessàries per incorporar el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament juntament al català, després de la demanda presentada per la família d'un alumne. La portaveu nacional d 'Esquerra Republicana, anna simó, va considerar que el Tribunal Suprem s'ha extralimitat en les seves funcions i pretén canviar una llei votada pel Parlament de Catalunya com la LEC. El Govern català ha de seguir defensant aquesta llei fins el final i si cal arribar al Tribunal Constitucional. Simó reitera que el marc legal català és la LEC i garanteix la competència lingüística en català i castellà sense discriminar alumnes ni separar grups com si pretén el Tribunal Suprem .
Simó considera que es presenta una batalla jurídica absolutament orquestrada quan s'ha perdut la batalla democràtica a les urnes.
ICV-EUiA reclama al Govern que mantingui la immersió lingüística al marge del que digui el TSJC
La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha reclamat al Govern que mantingui la immersió lingüística al marge del que digui el TSJC. En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu d'ICV-EUiA a la Comissió d'Ensenyament, Joan Mena, que ha reclamat al Govern que "esgoti totes les vies jurídiques necessàries per evitar que una imposició jurídica passi per davant dels criteris pedagògics".
En un comunicat, Mena s'ha
referit a la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% del
currículum en castellà en els centres on un alumne ho demani. Mena ha
subratllat als jutges que no es poden establir percentatges sense
conèixer la realitat plurilingüística dels centres.
Mena ha avisat que aquesta decisió atempta contra la immersió però també contra el principi d'autonomia dels centres, i ha recordat que la immersió és un sistema de consens polític i social a Catalunya.
Igualment, Camats ha subratllat que "una sentència no pot canviar la política lingüística d'un Govern, i més quan la immersió és un model "d'èxit".
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada