divendres, 31 de gener del 2014

Sala i Martín deixa en evidència Montoro

31/01/2014

L'EXPOLI FISCAL

L'economista recorda que no es poden comptar només individus, perquè el govern espanyol inverteix per territoris


Lluís Bou


L'economista Xavier Sala i Martín
L'economista Xavier Sala i Martín ha asenyalat a la tertúlia del programa 'Divendres' de TV3 que no és cert l'argument del govern espanyol que en la qüestió de les balances fiscal només comptin les persones individuals, i no pas les autonomies. "Els impostos els paguen les persones, però la despesa que després ells fan des del govern una gran part la fan al territori. Quan fan la N-II no la fan a una persona, sinó al territori. No hi ha cap part de la N-II que digui "Sala i Martín"", ha explicat gràficament.

Al seu entendre, el govern espanyol actua sobre els territoris de dues gran maneres: amb els diners que destina a cada comunitat autònoma, i amb les inversions que fa en infraestructures. En cap dels dos casos no és un tracte individual al ciutadà.

L'economista creu que l'informe sobre els "comptes regionalitzats" que prepara el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, intentarà que la xifra del dèficit fiscal català -de 16.000 milions- surti més baixa. "Veient els professors d'economia que formen l'equip, com Angel de la Fuente, crec que sortirà una cosa semblant al denominat dèficit fiscal pel benefici: entre 8.000-11.000 milions". "Ells diran per exemple que la despesa militar ens protegeix a tots, però els de Talarn saben que no és així perquè té impacte local. Faran uns càlculs perquè el dèficit fiscal català quedi el més baix possible".

Sala i Martín ha citat també l'exemple d'on s'han d'ubicar les despeses de la Casa Reial. "En principi sa majestat el rei treballa per a tots els espanyols, i per tant es pot entendre que el 16% del seu salari és pel servei que el rei fa a Catalunya. Però també pots preguntar no pas per a qui es fa la despesa, sinó on va a parar la despesa, i llavors es veu que la despesa es fa a Madrid, com també passa amb els ministres", ha afegit. Aquest segon criteri és el que es denomina de dèficit monetari.

L'economista ha considerat vàlids tècnicament els dos mètodes, però ha remarcat que responen a dues preguntes diferents. "Si preguntem com quedaria en una Catalunya independent, els diners destinats al rei o als ministres és evident que quedarien a Catalunya, i per tant s'ha de comptar així. És el criteri del dèficit monetari, i d'aquí surten els 16.000 milions anuals de dèficit fiscal".

Sala i Martín també ha criticat que l'exministre socialista Josep Borrell consideri que el dèficit fiscal català només és de 792 milions, perquè ho calcula sense tenir en compte l'endeutament. "Si pagues un sopar amb la targeta visa, encara que sigui un deute tu l'has pagat. Per tant quan el govern s'endeuta també s'ha de comptar", ha insistit.











http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/01/sala_i_martin_98473.php