dimecres, 8 de gener del 2014

Barroso no nega el dret a celebrar un referèndum a Catalunya

Les paraules del president de la Comissió Europea un nou fracàs de la política exterior espanyola, que veu com la comunitat internacional no desacredita la decisió catalana


Brussel·les (ACN).- El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha respost a la carta del president Artur Mas que l'organització d'un referèndum a Catalunya és un afer intern espanyol i que a Brussel·les no li correspon opinar-ne. "No és el rol de la Comissió, en els tractats, el de donar un opinió sobre aquest desenvolupament polític i l'organització d'un referèndum. Per tant reconeix que no es pot negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya, fina diplomàcia i nou cop als intents del govern espanyol de que la comunitat internacional negui el dret a decidir dels catalans. 
 
 
De moment un afer intern, però la democràcia per davant de tota prohibició

Això depèn del debat nacional i la situació jurídica dels estats membres", ha dit el portaveu comunitari, Olivier Bailly. El portaveu ha explicat que Barroso ha respost la carta aquest dimarts a la nit, en un text "curt" en què també ha "donat les gràcies a Mas" per explicar-li "la situació a Catalunya".

Avís a Espanya, la CE seguirà amb atenció els esdeveniments a Catalunya i a Espanya

En la roda de premsa habitual de la CE a Brussel·les, el portaveu comunitari ha assegurat que la institució que presideix Barroso "sens dubte" seguirà els desenvolupaments polítics a Catalunya en els propers mesos, però no hi interferirà. "Des d'un punt de vista polític i legal, és un tema de les autoritats espanyoles i és un debat que s'ha de fer a Espanya", ha assegurat Olivier Bailly.

No és pot negar el dret a decidir, prohibir l’exercici de la democràcia no és possible a Europa

"No entrarem en el debat sobre la legalitat de cap votació o referèndum, perquè les normes que s'apliquen a aquesta particular situació són d'Espanya", ha reiterat el portaveu, que ha remarcat que "no hi ha res en els tractats de la UE" que els doni "l'autoritat o l'anàlisi legal per expressar una opinió" sobre la validesa d'un referèndum a Catalunya.

"Per respectar el que està passant a Espanya hem de mantenir el nostre rol, que és el de no comentar sobre aquesta situació particular", ha afirmat el portaveu. "És un debat que s'ha de fer a Espanya, i mentre el respectem, també demanem que es respecti el nostre rol, que és el de no comentar sobre aquests temes", ha afegit.