dilluns, 23 de desembre del 2013

Satasnar i Llucivert, els dimonis dels pastorets de Moià

Dilluns, 23 de desembre de 2013 13:00 h


Moià innova i transforma la representació clàssica de Nadal en una sàtira política al voltant de la consulta de la mà de l’humorista Quim Vila


(ACN).- La clàssica representació de Nadal, 'Els Pastorets', tindrà una adaptació singular a Moià (Bages) i es convertirà en una sàtira política que pren la convocatòria de la consulta sobiranista com a nus argumental. Els pastorets Lluquet i Rovelló seran l'Esquerret i el Converjó, que es queden adormits el dia que s'ha de fer pública la data i la pregunta de la consulta. Els antagonistes s'encarnen en els personatges de Lluciwert i Satasnar, interpretat per l'alcalde i diputat d'ERC al Parlament, Dionís Guiteras. "Esperàvem l'anunci de la pregunta a finals de desembre i em van fúmer l'argument una mica enlaire", ha bromejat l'autor de l'obra, l'humorista Quim Vila. L'espectacle s'estrenarà el dia de Nadal. 



A la dreta el diputat d’ERC i alcalde de Moià, Dionís Guiteras en el paper de "Satasnar"



L'humorista de Moià Quim Vila ha assignat a cada personatge de Josep Maria Folch i Torres "un de l'actualitat política catalana" en l'obra 'Els Pastorets o l'Adveniment del referèndum il·legal'. "Cada personatge representa un dels partits que crec que són transcendentals en l'escenari polític actual", ha explicat Vila a l'ACN. Al costat de l'Esquerret i el Converjó, surten a l'escenari el Lluciwert i el Satasnar, que són interpretats respectivament pel mateix autor de l'obra i per l'alcalde de Moià, Dinonís Guiteras, que se sent còmode amb el paper de diable que li van adjudicar després del càsting: "Fa molts anys que faig teatre i no té res a veure el paper que interpretes amb la realitat".
Els personatges secundaris també han estat caracteritzats per l'actualitat política. El Tercevies, "un polític de les comarques de Ponent que postula la tercera via", assenyala l'autor de l'obra. "Un tal Pere molt indecís, que no sap si està aquí o està allà; la Inícia, un sector molt concret; la Cupcepció, que és la mare del Getsè, que en l'obra es diu Tretzè, perquè qui l'interpreta és de Cal Tretze de Moià i és un número que porta mala sort. És un farmacèutic que l'han desnonat i que a sobre no li paguen les factures", ha avançat Vila. Completa la selecció de personatges l'Àngel, que introdueix a l'obra la figura de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

La idea de personalitzar el clàssic de Nadal va sorgir a les postres d'un
 
sopar, fa encara no dos mesos, quan els amics van reptar Vila a crear uns Pastorets inspirats en l'actualitat política. "Vaig escriure 50 folis en tres dies i vaig convocar un càsting d'urgència durant un tast de vins", explica. Per escriure l'obra, aquest humorista de Moià es va comprar el llibre de Josep Maria Folch i Torres, però no el va haver de consultar gaire: "Com molta gent, em sé quasi bé 'Els Pastorets' de memòria".
Els pastorets protagonistes d'aquesta reconversió singular de l'obra es queden adormits després d'un dinar, el mateix dia de l'anunci de la pregunta i la data de la consulta, i somien en els obstacles que Satasnar i Lluciwert els posen per anar a votar. Tot i que l'anunci sobre la consulta abans del que s'havia previst li va destarotar una mica l'argument, Vila apunta que "els Pastorets són com 'Titànic' o 'La Passió segons Sant Mateu'. Ja en saps el final: perden els dimonis i guanyen els pastorets".

Agafar perspectiva a través de l'humor

Vila subratlla que l'obra té "molt humor, conya i càrrega antropològica. Intento retratar des del meu punt de vista cada tendència política i la seva manera de sentir la catalanitat". L'espectacle també conté "una reivindicació del dret a vot", apunta Joan Soler, que a l'obra és el Converjó. "És una altra manera d'agafar perspectiva. El país viu un moment transcendental i l'obra mostra que, tot i aquesta importància, també se'n pot fer humor", afirma Guiteras. "Ara sí que ens duem bé els 'Esquerrets' i els 'Converjons'. En una altra època ja ho veurem, però ara ens hem d'amarrar l'un a l'altre", opinen Soler i Enric Casacuberta, l'Esquerret.

L'obra, dirigida per Jordi Guinart, s'estrenarà aquest dimecres, dia de Nadal, a l'Esplai de Moià amb dues funcions programades; la primera, a les 9 del vespre, i l'altra, a les 11 de la nit. Vila ha apuntat, però, que la idea és poder fer més actuacions en altres localitats catalanes. "Diuen que els Pastorets es poden representar fins a la Candelera", ha destacat l'humorista.