divendres, 27 de desembre del 2013

Rajoy, condemnat al fracàs

Divendres, 27 de desembre de 2013 16:25 h

El president espanyol ha avisat que durant el proper 2014 dedicarà "tots els esforços" a evitar que a Catalunya es pugui celebrar una "consulta sobre l'autodeterminació"


(ACN).- El president espanyol, Mariano Rajoy, ha avisat que durant el proper 2014 dedicarà "tots els esforços" a evitar que a Catalunya es pugui celebrar una "consulta sobre l'autodeterminació", descartant fins i tot fer-la a arreu de d'Estat. Enmig del balanç de l'any i les previsions que ha fet per al vinent, Rajoy ha insistit que la consulta "no se celebrarà" perquè és "contrària a la Constitució" i perquè "perjudicaria" tant als catalans com als espanyols. I és que el president espanyol assegura que treballarà "sense descans" per defensar la Constitució i evitar "la fractura" que diu que suposa un procés que, segons ell, Artur Mas ja sabia "la resposta" que tindria quan el va iniciar. 

Treballarà incansablement en contra la democràcia
"Treballaré sense descans per defensar un model de convivència que ens ha donat la Constitució. Dedicaré tots els esforços a evitar que els catalans i tots els espanyols es vegin perjudicats per una iniciativa política que només ha provocat incertesa, inestabilitat i fractura social". Així de contundent s'ha mostrar Mariano Rajoy en avisar, des de la Moncloa aquest divendres, dels seus plans per fer front al 2014 al procés català.

Escudat amb la cotilla de la constitució

I és que segons Rajoy, la consulta que es pretén celebrar a Catalunya "és contrària a la Constitució, no pot celebrar-se i danyaria enormement a tota Espanya i especialment a Catalunya". És per això que el president espanyol ha insistit en tancar la porta a qualsevol possibilitat que pugui permetre que els catalans votin sobre "l'autodeterminació". De fet, fins i tot ha rebutjat la idea de poder celebrar aquest referèndum al conjunt de l'Estat. "Ni és la prioritat ni té sentit" ha dit, tot advertint que, en tot cas, el que sigui Espanya ho han de decidir el conjunt dels espanyols, i a ningú se li acut una cosa distinta".

Res a negociar sobre la consulta

El president espanyol ha insistit que ell està "obert a parlar amb tothom, com sempre" i no ha descartat veure's amb Artur Mas en breu. Amb tot, Rajoy ha assegurat que "a mi ningú m'ha demanat aquesta reunió, ni jo tampoc l'he demanada". Si es veuen, però, el cap del govern de l'Estat manté que no negociarà res sobre aquesta consulta. "Jo no enganyaré a ningú, de la sobirania nacional no en disposo jo, ni el meu partit", ha dit Rajoy en ser preguntat per les converses amb Mas.


En aquest sentit, el president espanyol ha retret al president de la Generalitat que decidís en el seu dia "obrir" i iniciar un procés cap a la consulta i cap a l'estat propi per a Catalunya "sabent ja quina seria la resposta" per part del govern espanyol. "No se'm pot demanar que faci una cosa que no puc fer; no puc disposar de la sobirania nacional que és de tots els espanyols. Penso i dic el que ja pensava i havia dit, i qui va decidir obrir aquest camí ja sabia quina seria la meva resposta", ha sentenciat.

Sense reformes de la Constitució

Preguntat sobre el discurs del Rei i sobre la possibilitat d'interpretar que les seves crides al consens i a les reformes poguessin inspirar una modificació de la Constitució, Rajoy ha negat que sigui així. "Les apel·lacions a parlar i al consens em semblen fantàstiques", ha dit, tot lloant el caràcter del discurs del monarca espanyol, però alhora desvinculant-ho de la reforma constitucional.

De fet, Rajoy ha considerat que els "veritables canvis constitucionals que són importantíssims" vénen de la mà de la UE i de les reformes econòmiques que s'estan impulsant. "La unió bancària, un mecanisme únic de resolució semblant a un Frop. Aquí hi ha un canvi constitucional de primera magnitud. Aquí s'està canviant la Constitució i aquí hi ha ple acord entre les grans formacions polítiques del país", ha dit, tot assegurant que "la resta de temes formen part de les distintes formes de veure les coses".