dijous, 19 de desembre del 2013

Montoro garanteix l’asfixia econòmica de Cataunya

Dimecres, 18 de desembre de 2013 21:00 h

L'Estat no compensarà Catalunya per la suspensió de l'impost autonòmic de dipòsits bancaris al 2013


El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha comunicat aquest dimecres oficialment al conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que l'Estat no compensarà Catalunya per la supressió de l'Impost autonòmic de dipòsits bancaris que paguen les entitats, que Catalunya estimava que havia de generar ingressos de poc menys de 800 milions d'euros. En canvi, el ministre s'ha compromès a incloure aquest impost a la reforma fiscal que vol posar en marxa al 2014, malgrat que no ha concretat si les comunitats autònomes el podran cobrar total o parcialment. 

Montoro impedeix que cobrem pels dipòsits bancaris, però ell tampoc paga

Mas-Colell ha donat a conèixer la resposta de Montoro als mitjans després de participar al Consell de Política Fiscal i Financera, malgrat que la comunicació oficial ha arribat a la conselleria per escrit al matí. La Generalitat havia demanat que se la compensés pel fet que el Govern va provocar la seva suspensió al desembre de 2012 pocs dies després que la Generalitat l'aprovés. Aleshores el ministre Montoro va recórrer al Tribunal Constitucional, fet que va suposar la paralització immediata del tribut, i després va engegar el seu propi impost estatal amb base zero.

Espanya ignora el seu propi Tribunal Constitucional per asfixiar econòmicament Catalunya

L'Estat va compensar per aquesta maniobra les tres comunitats que havien engegat l'impost amb anterioritat: Andalusia, Extremadura i Canàries, però no Catalunya i Astúries, que ho havien fet després de l'1 de desembre. Passat un any, i amb una sentència del Tribunal Constitucional avalant la validesa de l'impost autonòmic, el president espanyol, Mariano Rajoy, es va comprometre a "estudiar" aquesta compensació per a Catalunya, però finalment s'ha decantat pel "no".

"La resposta és no"


Ha avançat Mas-Colell, que ha assegurat que la Generalitat "continuarà la discussió" per aconseguir aquesta compensació. "Hi ha base per a litigi legal", ha dit, "però ara per ara la seva interpretació és que no ens correspon". Segons la conselleria, el càlcul dels ingressos per aquest concepte que va fer l'Estat era de 800 euros, una xifra lleugerament superior a la del Govern.

El ministre, en canvi, ha avançat que en la mesura que el Tribunal Constitucional ha declarat que l'impost de dipòsits bancaris que van posar en marxa les comunitats sí que és constitucional, l'activarà en el marc de la reforma fiscal que vol posar en marxa al 2014. Per tant, ha afirmat Mas-Colell, durant el 2014 es posarà en marxa aquest impost, malgrat que Montoro no ha aclarit si les comunitats autònomes el podran cobrar total o parcialment.

En roda de premsa, Montoro ha explicat que l'impost de dipòsits que posarà en marxa serà "de base estatal" i les comunitats autònomes tindran marge de maniobra.

Cessió de la recaptació de l'Impost de Patrimoni

Tot plegat s'ha donat a conèixer en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera on s'ha aprovat el traspàs a les comunitats autònomes de l'Impost de Patrimoni, un tribut que la Generalitat ja tenia previst als pressupostos del 2014. "El que s'ha fet avui és una regularització del que tothom entenia que era el cas", ha afirmat. En total són 603 milions d'euros dels què es beneficia principalment Catalunya, el territori que més va recaptar per aquest concepte.

Amb tot, la decisió del govern espanyol de permetre que els territoris que havien aplicat l'Impost no haguessin de retornat les quantitats que havien captat al 2012, contràriament al que estava estipulat originàriament, ha provocat malestar en aquelles comunitats que van optar per no posar en marxa l'Impost, com és el cas de Madrid. El conseller d'Hisenda madrileny, Enrique Ossorio, ha criticar el "regal" de Montoro a Catalunya i ha demanat un repartiment "per a totes" les comunitats.

El conseller Mas-Colell ha respost a aquestes peticions recordant que mentre Madrid no va activar aquest impost, els ciutadans catalans sí que van fer aquest esforç, i per tant "si una comunitat es queixa de maltractament i no posa aquest impost, té un problema". "Aquest és un impost autonòmic i el que rep la hisenda catalana d'aquest impost és el que paguen els catalans", ha dit, i per tant "el que recapta cada comunitat autònoma és el que paguen els ciutadans de cada comunitat autònoma en funció de la seva normativa".

Amb tot, la mesura no suposa cap canvi en la previsió d'ingressos de la Generalitat. Mas-Colell ha deixat clar que la cessió no té "cap significació" perquè ja estava estipulat que fos així i només s'ha "polit" la qüestió. "El que s'ha oficialitzat avui no té més importància", ha dit.