dissabte, 14 de desembre del 2013

Les 40.000 bombes quedaran petites

14/12/2013

"Estem immersos en una partida d’escacs. I, en aquestes circumstàncies, qualsevol error es pagarà terriblement car"

Guillem Carol

Data, pregunta i consens ideològicament transversal. La fórmula de la Coca-Cola. Aquesta vegada s’ha jugat bé. Molt bé. Amb intel·ligència, discreció i generositat. Amb sentit d’Estat. Des de la CUP fins a Unió passant per Convergència, Iniciativa i Esquerra. 

Tots ells han entès que la conjuntura actual sobrepassa, de llarg, les seves pròpies sigles. Han superat les restrictives cotilles partidistes a favor d’un objectiu que ultrapassa qualsevol circumstància concreta. La segona transició ha començat.

Tot allò que abans es quedava en discursos i paraules ha passat als fets. És una realitat. Ara comença la vertadera batalla. Iniciem una nova etapa on, definitivament, la recapitulació pot tenir unes conseqüències devastadores. Les 40.000 bombes que, segons Agustí Alcoberro, van caure sobre Barcelona al 1714 quedaran petites. 

Independentment de si s’acaba votant –o no- les preguntes plantejada pel president Mas ja hem engegat la maquinària. S’han posat definitivament totes les cartes sobre la taula. Han caigut les màscares i ja no hi ha espai per les mitges tintes o les impostures habituals. Tenim dos bàndols clarament definits i tenim dues opcions de futur ben diàfanes.


Els propers mesos –o potser anys- seran determinants pel futur de Catalunya. També pel d’Espanya. Serà transcendental per tota una generació. Convé actuar amb perspectiva, tranquil·litat, generositat i, sobretot, amb molta sang freda. Com va escriure El Mundo aquest dijous estem immersos en una partida d’escacs. I, en aquestes circumstàncies, qualsevol error es pagarà terriblement car. 

Les nostres cartes, en comparació amb les espanyoles, són molt limitades. Bàsicament en tenim dues: la democràcia i la unitat. No tenim ni poder econòmic ni militar. Tampoc tindrem suport internacional ni generarem gaires simpaties a les institucions supraestatals. La nostra batalla és dins de les pròpies fronteres i es juga amb les cartes de la democràcia i la unitat. Hem de tenir-ho present per no malbaratar-les en gesticulacions absurdes ni regats curterministes. Som a l'alba d'un nou començament. De tots depèn que surti el sol.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/les_40.000_bombes_quedaran_petites_97613.php