dimecres, 4 de desembre del 2013

Guerra defensa l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en cas de consulta

04/12/2013

DRET A DECIDIR

L’exvicepresident del Govern espanyol assegura que "li diria moltes coses a Artur Mas, però no serien boniques"


Nerea Rodríguez


L’exvicepresident del Govern espanyol Alfonso Guerra defensa, en una entrevista al diari ‘El País’, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola si Catalunya decideix convocar una consulta: “Si Catalunya convoca un referèndum i el Tribunal Constitucional diu que és il·legal i així i tot la Generalitat ho porta endavant, suposo que el Govern anirà al Senat amb l’objectiu que l’autoritzi a prendre decisions".

En concret, l'article 155 diu que "si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que
la Constitució o altres lleis li imposin, o actués de manera que atempti greument a l'interès general d'Espanya, el Govern, previ requeriment al President de la Comunitat Autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar a aquella al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general".

"Per a l'execució de les mesures previstes en l'apartat anterior -afegeix l'article 155-, el Govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les Comunitats Autònomes". Preguntat sobre si votaria a favor de l'aplicació del 155 si fos senador, l'expresident de la Comissió Constitucional del Congrés puntualitza que: “Res d'això ha succeït. Però si es donés la situació de faltar a la legalitat clar que sí. Confio que imperi el sentit comú en tots i no s'arribi a una situació semblant".

Sobre el dret a decidir, Guerra afirma que “aquest dret no existeix, no hi ha un dret a decidir més enllà del compliment de les lleis, de la Constitució. No hi ha un dret especial que acaben d'inventar-se uns assessors jurídics que o saben molt poc de la cosa jurídica o saben que estan fent alguna cosa en contra dels principis jurídics”.

Segons ell, “quan els altres han igualat les competències del País Basc i Catalunya, ells volen un graó més, i quan els altres demanen pujar aquest graó, ells demanen un altre més. I així estem en un conte de mai acabar. Fins a arribar al punt que un (el País Basc) vol ser un Estat associat, i l’altre (Catalunya), vol ser un Estat independent”.

Però l’exvicepresident espanyol critica que “ara es vol donar una sortida, amb la millor intenció, fent que es reconeguin a la Constitució singularitats dels uns i els altres. Però això cal posar-ho en un paper. Què vol dir singularitat de tal comunitat? Tot és reformable, però per reformar cal tenir textos i cal tenir vots”. “No es veu molt clar que es tinguin ambdues coses”, valora.

Preguntat sobre què li diria al president de la Generalitat, Artur Mas, Guerra respon: “Li podria dir coses que no serien boniques. El poble català va votar la Constitució. Tot el text constitucional té tres principis dels quals no podem escapar: un, que és una llei que preval sobre totes les altres i obliga a governants i governats; dos, que es basa en el principi que és el poble el que té la sobirania, i el poble en la Constitució és el poble espanyol; i tres, els principis de separació de poders i garantia de drets. Aquests tres principis estan en la Constitució i els que no els respecten estan fora de la Constitució i fora de la democràcia”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/guerra_defensa_l_aplicacio_de_l_article_155_de_la_constitucio_en_cas_de_consulta_97412.php