dimarts, 10 de desembre del 2013

Els tractats internacionals firmats per Espanya avalen la consulta

Els prestigiós catedràtic constitucionalista quebequès Daniel Turp assegura que els “principis democràtics estan per sobre qualsevol Carta Magna”

L'article 2 de la Constitució toparia frontalment amb el dret internacional que ha assumit l'Estat sobre el dret dels pobles


, Parlament | Actualitzat el 10/12/2013 a les 17:51h




El catedràtic Turp amb al presidenta del Parlament. Foto: Parlament


“L'article 2 de la Constitució espanyola, la indissolubilitat de  la integritat territorial que determina és contrària al dret internacional, la norma imperativa que estableix que tots els pobles tenen dret a convertir-se en un estat sobirà”. Aquest és l'argument que ha exposat aquesta tarda a la comissió parlamentària sobre el Dret a Decidir, el catedràtic de dret internacional i constitucional de la Universitat de Mont-real i exdiputat a l’Assemblea Nacional del Quebec pel Partit Québécois, Daniel Turp.
En una exposició basada sobretot en la interpretació de les normes internacionals que ha signat l'Estat espanyol com integrant de la OCDE i de les Nacions Unides, Turp ha assegurat que el principi d'integritat territorial que branda el govern espanyol per no permetre un referèndum no és aplicable. Pel constitucionalista, aquest principi “només serveix per defensar la integritat territorial dels estats d'altres estats però no es pot aplicar contra els pobles que conviuen en aquest estat”.
Turp ha al·legat la Conferència de Helsinki -de relació entre els estats-, la Carta dels Drets dels Pobles i la Carta  de les Nacions Unides i el principi internacional del dret que determina que “principis democràtics estan per sobre qualsevol Constitució, encara que aquesta digui que el territori és indissoluble, sigui el Canadà o Espanya”.  “El poble de Catalunya, en aplicació dels drets dels pobles, té el dret de convertir-se en un estat sobirà, té dret a dedicir el seu futur polític”, ha sentenciat Turp.

“Espanya ha de resoldre aquest problema quan hi ha una majoria que s'ha expressat clarament a favor de la independència de Catalunya”, ha afegit. Comptat i debatut, Turp ha conclòs que "el dret a decidir no és incompatible amb el principi d'integritat territorial" i que el dret a l'autodeterminació no és exclusiu pels pobles colonials".