dilluns, 16 de desembre del 2013

El 'Financial Times': "Els catalans marxaran si l’única alternativa és l’statu quo"

16/12/2013

CONSULTA

El diari econòmic considera que aquest "és un problema polític que requereix una solució negociada"


Nerea Rodríguez






El diari econòmic ‘Financial Times’ parla avui de Catalunya en el seu editorial i adverteix que “els catalans marxaran si l’única alternativa és mantenir l’statu quo, que el Mariano Rajoy està erosionant”. En aquest editorial, també es considera que aquest “és un problema polític que requereix una solució negociada”, que considera que és “més federalisme”.

En el text, titulat “La propera crisi d’Espanya”, el 'Financial Times' destaca que “Madrid encara és a temps per trobar l’encaix dels catalans” i considera que és en la pròpia pregunta de la consulta on es troba la solució: “Espanya va ser lloada amb raó per la seva transició de la dictadura franquista a la democràcia descentralitzada. Però encara no s'ha format una llar plurinacional prou còmode per als pobles culturalment diferenciats”.

Segons el diari, “hi havia suficient flexibilitat en el sistema quasi-federal d'Espanya per donar cabuda als catalans, fins que el senyor Rajoy ho va sabotejar al 2010, persuadint els seus candidats al Tribunal Constitucional per derogar els articles sensibles de l’Estatut”, i constata que “articles idèntics es van deixar en els estatuts de la Comunitat Valenciana i les Illes Balears”. Va ser això el que va “disparar el separatisme català, fins llavors un moviment marginal”.

En lloc de liderar al seu poble, el senyor Mas està sent liderat per ell i el senyor Rajoy l’ha acorralat en una cantonada a l'insistir en la constitució post -Franco -que consagra la indissoluble unitat d'Espanya”. Finalment, el diari econòmic conclou: “No són només els catalans sinó els principals partits espanyols, el PP del senyor Rajoy i els socialistes, que han d'estar a l'alçada”. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/_financial_times_els_catalans_marxaran_si_l_unica_alternativa_es_l_statu_quo_97632.php