dilluns, 4 de novembre del 2013

Tremosa diu que l'estat català és la reforma que li cal a Espanya

L'Eurodiputat va participar divendres en el Fòrum de la Catalunya Central


| Actualitzat el 04/11/2013 a les 17:28h



Ramon Tremosa dirigint-se als assistents al sopar. Foto: Esdeveniments





L'eurodiputat Ramon Tremosa ha protagonitzat la desena edició del Fòrum de la Catalunya Central que s'ha celebrat aquest dimarts, 29 d'octubre, a Món Sant Benet. Com a eurodiputat, Tremosa ha fet una anàlisi de com es veu el procés històric que viu Catalunya des de Brussel·les. Un procés que avança cap a la creació d'un nou Estat Català que per aquest polític és "la gran reforma estructural que necessita Espanya" per fer un debat a fons i escriure un nou full de ruta del seu camí sense Catalunya i per fer "examen de consciència del què han fet malament per canviar el seu estatus quo". 

 
L'eurodiputat ha destacat les diferents visions que hi ha d'aquest moment històric a Europa, que són molt diferents de les lectures que se'n fan des de la premsa espanyola, per exemple. El nostre problema, afirma Tremosa, "és que llegim massa premsa madrilenya" i ha posat exemples de diferents titulars de premsa apareguts en diaris com el Finantial Times o d'articles signats per articulistes de gran prestigi a Europa, alguns d'ells de reconeguda tendència unionista, que no qüestionen, sinó que assenyalen que després de les manifestacions pacífiques de l'11 de setembre de 2012, les eleccions al Parlament del mateix any i la Via Catalana de 2013, Catalunya s'ha guanyat el dret a fer un referèndum. "Hem donat una imatge que ha sorprès el món, amb un moviment festiu, cívic, interclassista i intergeneracional", ha afirmat.
 
Tremosa considera que un element clau del procés està sent "l'actitud previsible, transparent, consistent i coherent del president de la Generalitat, Artur Mas", i la seva actuació "estratègica seriosa i creïble". Segons l'eurodiputat, aquesta actitud és molt ben valorada a Europa i és una bona estratègia internacional. Paral·lelament a aquest prestigi de Mas, la premsa europea es fa ressò del centralisme genètic del Gran Madrid o del baix perfil dels ministres del PP i del PSOE.
 
L'eurodiputat considera que el procés català no es pot deslligar del desprestigi de la Marca Espanya, considerada una marca tòxica per a la inversió privada. Per Tremosa, Espanya s'ha guanyat el descrèdit a Europa, entre d'altres qüestions, per la morositat del sector públic, un mercat laboral ineficient, un fracàs escolar rècord a la Unió Europea, una justícia lenta, el frau fiscal, la construcció d'infraestructures sense criteris de rendibilitat, uns costos energètics dels més cars de l'OCDE, la burocràcia o el nul prestigi del Banc d'Espanya després dels escàndols de Bankia o l'espectacle de les preferents. Davant d'això, explica Tremosa, fins i tot articulistes de tall conservador consideren que no és sorprenent que els polítics catalans parlin seriosament de secessió. 
 
En aquests moments, l'Estat Espanyol té unes grans necessitats per pagar el deute públic i està acaparant tot l'estalvi, deixant al marge dels recursos les empreses i les famílies. L'eurodiputat entén que no ajuda gens a la credibilitat davant d'Europa que cinc anys després de l'inici de la crisi, Espanya encara no tingui una estratègia consensuada a nivell polític per sortir-ne i que es continuïn generant deutes públics de centenars de milers d'euros anuals. A més, Tremosa ha qüestionat que països com Espanya i altres del sud d'Europa estiguin compromesos amb el projecte europeu, ja que és habitual que s'incompleixin les directives europees al mateix temps que s'esperen els recursos econòmics procedents de la UE.
 
Les infraestructures ferroviàries
En la seva ponència, Tremosa s'ha referit també a una de les infraestructures cabdals per al desenvolupament econòmic i la internacionalització de l'economia catalana: el corredor ferroviari mediterrani. Malgrat l'oposició de l'Estat Espanyol, que defensava un corredor situat lluny dels ports, Europa ha acabat imposant l'opció més propera al Mediterrani, que va d'Algesires, passant per València i Barcelona per connectar amb França i la resta d'Europa. En aquest sentit ha dit que aquesta decisió s'ha pres tenint en compte el pes específic de les regions portuàries. L'eurodiputat ha assenyalat que Barcelona i València estan considerades com una gran plataforma logística europea i que es preveu que l'any 2015 seran la tercera regió portuària del continent en volum de tràfic de contenidors.
 
L'encaix d'un Estat Català a Europa, el precedent d'Escòcia i la "tercera via"
Després de la seva ponència, Ramon Tremosa s'ha sotmès a les preguntes dels assistents a l'acte sobre algunes de les qüestions plantejades en la seva intervenció. La primera de les qüestions que se li ha plantejat ha estat sobre l'encaix d'un futur Estat Català a Europa. Per a l'eurodiputat, en el cas que s'arribi a la independència, com va passar amb les repúbliques bàltiques, Europa ens acabarà reconeixent "si fem un procés impecable, sobretot tenint en compte que sortim d'un país que no és un model de bones pràctiques".
 
Sobre si finalment guanya el no en el referèndum del setembre de 2014 a Escòcia i com això pot afectar el procés català, Tremosa ha recordat les primeres manifestacions del comissari europeu Joaquín Almunia reconeixent que Escòcia i Gran Bretanya havien donat una lliçó a Espanya de com afrontar un conflicte territorial. Per Tremosa, hem d'estar agraïts per tenir aquest precedent per celebrar un referèndum d'autodeterminació a Europa.
 
L'eurodiputat també ha respost una pregunta sobre quins serien els efectes si s'imposés una majoria a favor de la independència en un suposat referèndum. Segons Tremosa, en principi no hi hauria d'haver una alteració dels fluxos comercials, però això dependrà de qui governi. En teoria, ha dit, "hauria de sorgir-ne un estat que podria fer les coses millor, però la independència no t'immunitza de mals governs que puguis tenir".
 
Tremosa no s'ha volgut posicionar sobre les conseqüències de la presentació d'una candidatura catalana única en defensa de l'estat propi a les properes eleccions europees. Assegura que no hi ha experiències anteriors com aquesta, amb una campanya que s'hagi plantejat en un context emocional com el que estem vivint. Per això, ha dit, "no sé dir si seria millor o no. El que sí que és important és que si no hi ha una candidatura unitària, els defensors de la independència siguin els més votats".
 
En la seva intervenció, Tremosa ha citat Raimon Obiols en diverses ocasions, com quan se li ha preguntat sobre la importància de la societat civil en aquest procés. L'eurodiputat ha dit estar del tot d'acord amb l'exdirigent del PSC que si finalment s'impedeix la consulta s'estarà menystenint la voluntat del poble català i que això donarà lloc a un cicle electoral que ha de servir per demostrar al món la seva voluntat d'independència. Aquest procés electoral hauria de culminar amb unes eleccions plebiscitàries i servir, segons coincideixen Obiols i Tremosa, per situar-se en una posició ideal per al reconeixement internacional davant d'una suposada Declaració Unilateral d'Independència.
 
En el torn de preguntes ha tornat a aparèixer el corredor ferroviari mediterrani i l'oposició espanyola a construir-lo passant per Catalunya i el País Valencià. Segons Tremosa, aquesta oposició està relacionada amb el procés d'internacionalització de l'economia catalana, que des de Madrid es vol controlar i impedir en benefici propi. Una de les qüestions plantejades ha fet futurologia amb un hipotètic resultat d'un referèndum amb tres preguntes: sí o no a la independència i tercera via. 
 
Tremosa ha recordat que l'informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional ja deixa molt clar que el referèndum ha de donar respostes clares i que, hores d'ara, no hi ha cap proposta concreta de tercera via. "El referèndum ha d'aportar llum radiant de sol quan hi ha boira. Les preguntes han de ser senzilles, i introduir terceres vies crearia confusió i no donaria respostes clares", ha dit, i ha recordat que totes les experiències prèvies de referèndums similars han plantejat només dues qüestions.
 
La darrera pregunta que ha respost l'eurodiputat ha estat sobre les decisions que hauria de prendre el nou estat català en un primer moment en benefici de l'activitat econòmica. En aquest sentit, Tremosa ha dit que no cal sortir de l'Estat Espanyol per trobar models d'èxit i s'ha referit al model del País Basc, amb una política fiscal que afavoreix la reinversió empresarial amb ajuts i estímuls i que dóna com a resultats una major productivitat i uns nivells alts de benestar social. Per a l'eurodiputat, a banda d'aquest model, caldria "conèixer qui està fent millor cada cosa i importar aquí aquestes bones pràctiques".