dimarts, 19 de novembre del 2013

Tremosa: "avui cal celebrar una victòria europea de Catalunya”

Dimarts, 19 de novembre de 2013 13:35 h

El Parlament Europeu aprova definitivament el corredor mediterrani. La regulació aprovada és un reglament d’obligat compliment, el 2030 el corredor mediterrani serà una realitat.


El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts de forma definitiva el corredor mediterrani i en el seu web d’eurodiputat Ramón Tremosa (CiU), convida a celebrar una victòria europea de Catalunya i apunta que “El nou reglament confirma definitivament la metodologia de la Comissió Europea, basada principalment en definir inversions ferroviàries per criteris de creació de riquesa i de valor afegit per a l'economia europea”. En una votació al plenari a Estrasburg, els eurodiputats han acceptat el nou reglament que defineix les xarxes trans-europees de transport, i que inclou entre les seves prioritats el corredor mediterrani i deixa fora el túnel central pels Pirineus, tot i els intents dels governs del PP i PSOE perquè fos a la llista. 

 El ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la inclusió del corredor Mediterrani i el corredor Atlàntic entre els 9 projectes prioritaris de transport de la Unió Europea pel període 2014-2020, en el marc del programa 'Connectar Europa'. El programa compta amb un pressupost de 29.300 milions d'euros, dels quals 23.200 es dedicaran a millorar les connexions de transport, 5.120 a xarxes energètiques i 1.000 a les telecomunicacions. Els nou projectes hauran d'estar acabats abans del 2030 i seran cofinançats per la Unió Europea.

Després que del debat que va tenir lloc dilluns sobre el programa i el seu finançament, aquest dimarts s'ha aprovat la inclusió dels dos corredors amb un total de 546 vots a favor, 104 en contra i 41 abstencions. Segons dades de la CE, la xarxa permetrà la connexió de 94 ports europeus amb línies ferroviàries i carreteres i l'enllaç per ferrocarril de 38 aeroports clau amb grans ciutats. A més, també es convertiran 15.000 km de vies ferroviàries en línies d'alta velocitat i es realitzaran 35 projectes transfronterers per reduir l'estrangulació actual.

L'acord entre el Parlament Europeu i el Consell inclou en la xarxa principal els ports de Barcelona, Tarragona, València, Palma de Mallorca, A Coruña, Algesires, Bilbao, Cartagena, Gijón, Osca, Les Palmes, Sevilla i Tenerife.

En el cas concret del corredor Mediterrani s'ha aprovat que els trams inclosos en la xarxa bàsica siguin quatre: Algesires-Bobadilla-Madrid-Saragossa-Tarragona; Sevilla-Bobadilla-Múrcia; Cartagena-Múrcia-València-Tarragona; Tarragona-Barcelona-Perpinyà. A més, també s'han inclòs alguns projectes específics, com ara la connexió ferroviària entre València, Tarragona i Barcelona, aquesta última i Perpinyà i el port de Barcelona.

Un total de deu aeroports de l'estat espanyol figuren en l'acord: el de Barcelona, Alacant, València, Palma de Mallorca, Bilbao, Les Palmes, Madrid, Màlaga, Sevilla i Tenerife Sud.


http://directe.cat/324862