dijous, 28 de novembre del 2013

Santiago Fisas es queda sol contra el dret a decidir

28/11/2013

L'eurodiputat del PP es queixa fins i tot a Ariadna Oltra en un debat a TV3: "Això és la televisió catalana, partidista"


Nerea Rodríguez




Ramon Tremosa, Raül Romeva, Maria Badia, Raimon Obiols, Salvador Sedó i Santiago Fisas



Els eurodiputats catalans al programa 'Els Matins'
Els eurodiputats catalans, Ramon Tremosa (CDC) Salvador Sedó (Unió), Maria Badia i Raimon Obiols (PSC), Santiago Fisas (PP) i Raül Romeva (ICV), han topat avui pel dret a decidir i una possible independència de Catalunya. Durant un debat amb tots ells al programa ‘Els Matins’, des de Brussel·les, Fisas ha estat el que més s’ha oposat a que els catalans pugui exercir aquests drets, però s'ha quedat sol.

Romeva s’ha queixat que el president espanyol, Mariano Rajoy, “obvia que hi ha un repte democràtic” i ha assegurat que “les lleis s’adapten, també a la UE. Ens movem encara en el terreny de les especulacions, i toca passar als fets, i l’única manera de fer-ho és amb la democràcia”. En aquesta línia s’ha queixat que “és impresentable en un Govern democràtic que impedeixi un dret democràtic a la UE, que és votar”.

Per la seva banda, Fisas ha assenyalat que
“el dret a decidir és el dret a l’autodeterminació. Només hi ha casos de guerra o antiga colònia en l’exercici d’aquest dret”. Tot i aquest argument, Romeva ha apuntat que “en les reflexions dels comissaris mai han dit que no es pugui consultar al poble de Catalunya sobre què s’ha de fer”. “Quan Europa sàpiga què hi ha sobre la taula, Europa avaluarà”, ha sentenciat.

Tremosa però ha ressaltat que “l’esperança la té la gent i amb el seu vot es poden canviar fronteres cívicament i pacíficament”, i ha recordat que “2/3 del Parlament a favor de la consulta, i si hi hagués el PSC quasi ¾”. Sobre el discurs de la por, l’eurodiputat del PP s’ha defensat: “Dir la veritat és el mínim que podem fer pels nostres ciutadans”.

Maria Badia s’ha queixat en aquesta línia que “si no ens deixen votar no sabrem quanta gent hi ha a favor de la independència”. I s’ha preguntat si “és igual un país que no ha estat mai de la UE d’un que sí hi ha Estat?” I Fisas llavors ha replicat: “És exactament el mateix, les lleis s’han de complir”. Obiols ha advertit però “és impossible que la UE no volgués Catalunya, perquè és impossible que admetés a Macedònia i no volgués a Catalunya”. I ha opinat, sobre els discurs de la por, que “és menyspreable sobretot quan es basen en mitges mentires”.

Sedó ha afirmat que “si des d’un punt de vista jurídic els tractats són els que són, després ve la política” i ha afegit que “si la política vol, en el cas de Catalunya i Escòcia, es pot iniciar un procés que pot ser molt ràpid”. Però Fisas ha discrepat novament: “La política no ho vol”.

Finalment, Badia ha valorat que “si Rajoy fos més intel·ligent intentaria fer més simpàtica Espanya per als catalans”.

"Això és la televisió catalana, partidista"

L’eurodiputat del PP ha topat, quasi al final de la taula de debat amb tots els eurodiputats, amb la presentadora del programa, Ariadna Oltra. Fisas, en ser interromput mentre parlava i veure que Oltra no li tornava a donar la paraula, s’ha queixat: “Això és la televisió catalana, partidista”. La periodista però no li ho ha deixat passar: “M’ho pot argumentar?” Però l’eurodiputat s’ha limitat a insistir en el mateix sense cap concreció: “És partidista”.

Pocs segons després, Oltra ha aturat el debat perquè els eurodiputats parlaven alhora, i ha etzibat: “Aquí modero jo”, i s’ha pogut sentir a l’eurodiputat popular queixant-se de nou: “Ja ho veig ja”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/els_eurodiputats_catalans_topen_pel_dret_a_decidir_97301.php