dilluns, 11 de novembre del 2013

Mas veu en Israel la prova que un estat català és viable

El president sosté que es tracta de territoris homologables

Situa Rajoy en el passat per haver parlat de duanes


10/11/13 02:00 - barcelona -

Mas, amb Mas-Colell i Trias atén als mitjans de comunicació a Tel-Aviv Foto: JORDI BEDMAR.
Un mirall per a Catalunya. En la primera jornada del seu viatge oficial, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va mostrar convençut, des de Tel-Aviv, que Israel és la prova de la viabilitat d'un estat català. Mas, que no parlava dels processos polítics dels dos territoris, es referia al fet que són “homologables” en població, superfície i PIB per habitant. “Quan a vegades s'especula si Catalunya és viable, ens podem comparar en molts sentits amb un país tan viable com Israel que, en molts terrenys, ha aconseguit excel·lir i posar-se a dalt de tot en un àmbit mundial”, sentenciava el cap de l'executiu català.

Pel que fa a les circumstàncies polítiques, el president de la Generalitat marcava distàncies i insistia que el cas català és “el d'un procés polític dintre d'un espai plenament democràtic i normalitzat com és la UE”. I és justament en aquest marc que Mas va replicar al cap de l'executiu estatal per haver acusat els sobiranistes de voler “posar duanes als sentiments” dels catalans amb la resta de l'Estat. “Això de parlar de duanes és un llenguatge antic, és un llenguatge del segle XX i d'abans d'entrar a la UE”, replicava el president. Era una argumentació que li servia per definir Rajoy com “un polític que parla més en llenguatge del passat que no pas en el del present i el del futur”.

Mas, que tampoc veu futur a la reforma constitucional que proposa el PSOE si el PP hi tanca la porta, demanava “seriositat i sentit d'estat” al president espanyol i a la presidenta andalusa, Susana Díaz. Catalunya, defensava el president, vol mantenir amb Espanya “el millor veïnatge possible”.

 

Homs apel·la a la democràcia

Catalunya està en el focus del PSOE, que celebra aquest cap de setmana la conferència política, i del PP, que ahir va fer una reunió interparlamentària. I una conclusió: que tots dos rebutgen la possibilitat que es faci una consulta sobre el futur dels catalans. “Em pregunto per què tenen tanta por de la democràcia, tant el PSOE com el PP, i per què el senyor Rajoy té tanta por que Catalunya pugui votar”, es va demanar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. El també portaveu del govern va remarcar que la consulta no és sinònim d'independència perquè els opositors poden votar “no”.
Darrera actualització ( Diumenge, 10 de novembre del 2013 02:00 )