dimarts, 29 d’octubre del 2013

La Catalunya independent no serà tractada pitjor que Kosovo

Dimarts, 29 d'octubre de 2013 15:30 h

La UE inicia les negociacions amb Kosovo per crear una associació bilateral, nou cop a Espanya que confirma que poc tindrà a dir sobre una Catalunya dins la UE


Per primera vegada, la Unió Europea negocia una associació amb un país tercer sense tenir en compte als estats membres. La Comissió Europea ha iniciat aquesta setmana, des de Pristina, les negociacions amb Kosovo per formar una associació que preveu la creació d'una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals entre aquest i la UE. La CE té previst signar l'Acord d'Associació i d'Estabilització la primavera del 2014, un acord que representa "la primera pedra per al procés d'integració de Kosovo a Europa". Segons l'eurocomissari d'Ampliació, Stefan Fule, és "un reconeixement dels esforços de Kosovo de tirar endavant reformes clau, així com també del progrés en la relació amb Sèrbia". 

Espanya sola davant el món pel reconeixement de Kosovo

L'Acord d'Associació i d'Estabilització (AAE) entre la Unió Europea i Kosovo se signarà la primavera del 2014, segons preveu l'executiu comunitari. Les negociacions per formalitzar l'acord s'han iniciat aquesta setmana i suposen una primera ronda d'aquí a la primavera. L'objectiu és la creació d'una àrea de lliure comerç entre el país i la UE que permetrà la lliure circulació de béns, serveis i capitals.

La CE ha assegurat que l'acord aportarà beneficis "tangibles" a tots els ciutadans kosovars i que ara cal que Pristina continuï treballant per alinear la seva legislació amb la de la UE en les àrees de competència, finances públiques, drets de propietat industrial i intel·lectual, protecció del consumidor i condicions de treball.

La "primera pedra" per al procés d'integració de Kosovo a Europa

L'acord representa "la primera pedra per al procés d'integració de Kosovo a Europa", segons la CE. En aquesta ocasió els Vint-i-vuit no prendran part en les negociacions, ja que, d'acord amb el que estableix el Tractat de Lisboa -que confereix personalitat legal a la UE- serà la CE qui firmarà el document en representació de la UE.

A la UE, Espanya cada cop hi pinta menys

En aquest sentit, s'impedeix així l'oposició de qualsevol estat membre a la signatura de l'acord, ja que actualment hi ha cinc estats dins la UE que no reconeixen la República de Kosovo, declarada independent des del 2008. Per la seva banda, l'estat espanyol ja va anunciar al juny que acceptava les negociacions sempre que no impliqués reconèixer a Kosovo. A banda d'Espanya, els estats que no han reconegut l'exprovíncia Sèrbia són Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre.