dimecres, 30 d’octubre del 2013

Euskadi s'apuja el pressupost un 9,6%, i Catalunya no pot pagar

30/10/2013

Finançament

La Generalitat anuncia als farmacèutics que no podran cobrar fins a finals d'any


Albert Ribas

Situació de contrastos la que viuen Euskadi i Catalunya respecte a les seves finances. El conseller basc d'Hisenda, Ricardo Gatzagaetxebarria, ha anunciat avui que el pressupost d'Euskadi pel 2014 creixerà en 900 milions d'euros, mentre que aquesta mateixa tarda s'ha conegut que la Generalitat ha confirmat al Col·legi de Farmàcies que no cobraran res més fins a finals d'any.

La realitat econòmica del País Basc, amb un concert econòmic que blinda la seva economia, dista molt de la de Catalunya, amb un govern amb l'aigua al coll i amb moltes dificultats per fer quadrar els comptes. Els números que avui ha presentat el conseller d'Hisenda, Ricardo Gatzagaetxebarria, suposen un increment del 9,5% més respecte els comptes que el govern d'Iñigo Urkullu va presentar al març per l'exercici 2014, i amb les quals s'ha treballat des de llavors, que s'enfilaven fins als 9.316,7 milions. Finalment, l'augment arriba fins als 10.215,5 milions.


Jordi de Dalmasses, president del Col·legi de Farmàcies, i Antoni Torres, tresorer de l'Associació de Farmacèutics de Barcelona, avui en roda de premsa


L'altra cara de la moneda l'exemplifica la situació que viuen les farmàcies catalanes, que aquesta mateixa tarda han convocat una roda de premsa d'urgència per denunciar nous impagaments, quan el deute de la Generalitat amb elles ja és de 309,8 milions d'euros. El president del consell de Col·legis de Farmàcies, Jordi de Dalmasses, ha confirmat que la Generalitat els ha anunciat que no hi haurà més pagaments fins a finals d'any. Dalmases s'ha mostrat molt crític per aquesta situació i s'ha fet la següent pregunta: "Estem posant la salut dels ciutadans en joc per una disputa política?", en una clara referència a les tensions entre el govern català i l'espanyol degut al procés sobiranista. El mateix succeix amb el ministeri espanyol de Sanita, que tampoc pagarà els seus deutes a les farmàcies catalanes.

Rodalies, un altre niu de problemes

Un altre front on les mancances són evidents a Catalunya és en la situació dels trens de rodalies. Avui mateix el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que la situació és "inadmissible" i ha explicat que el seu departament ha lliurat a Foment un document "amb les actuacions prioritàries i urgents perquè siguin efectives a un any vista".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, avui en roda de premsa


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/euskadi_puja_el_pressupost_un_9_6_i_catalunya_no_pot_pagar_96766.php