divendres, 27 de setembre del 2013

CiU, ERC, ICV i la CUP acorden pactar la data i pregunta en 3 mesos

Tots quatre firmen una resolució per tal d'accelerar la consulta i fixar el seu com, quan i què abans de 31 de desembre


, Parlament | Actualitzat el 27/09/2013 a les 14:19h



Les quatre signatures del document. Foto: QS/ND


Quim Arrufat i Lluís Sales de la CUP enraonen amb la republicana Marta Rovira amistosament al saló gris dels passos perduts del Parlament després de l'acord. Foto: QS/ND


Acord de darrera hora signada als passadissos del Parlament. CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han signat una proposta de resolució conjunta per portar al Congrés de manera urgent la petició per celebrar una consulta i formalitzar la data, la pregunta i la data abans del final del present període de sessions, el 31 de desembre i poder "fer efectiu el dret a decidir al llarg del 2014".

En aquest sentit, la proposta neix d'un text conjunt de CiU i ERC transaccionada per ICV-EUiA i la CUP. La resolució atorga el "paper principal del Parlament",  -addenda ecosocialista-  en el procés de referèndum o consulta i per la "constitució d'una majoria política àmplia que l'impulsi".


El text inclou una menció expressa a la "reiterada voluntat majortària del poble de Catalunya d'exercir el dret a decidir el seu futur polític durant el 2014, manifestada de forma cívica i multitudinària en la Via Catalana".  En aquest sentit, els 87 diputats que l'aprovaran fan un "reconeixement a la ciutadania que es va manifestar a favor dels drets nacionals i socials".

Així mateix, el text demanda "aprofundir amb el diàleg amb l'Estat" però "tenint clar que no es pot eternitzar i per tant ha de tenir resultats abans que acabi l'actual període de sessions". A més, el text demana "garanties d'un autèntic debat democràtic que respecti totes les posicions i asseguri un paper neutral dels mitjans públics de comunicació" que exigeixen "rigor i pluralitat".


El darrer punt de la resolució, incorporat per la CUP deixa clar que les "passades eleccions van expressar de manera "molt clara" la voluntat del poble de Catalunya de poder decidir lliure i pacíficament el seu futur- "El Parlament de Catalunya en tot aquest procés ha d'actuar amb plena lleialtat i consonància a aquest mandat del poble de Catalunya".