dimecres, 28 d’agost del 2013

Sánchez Piñol: "Catalunya és una fàbrica de fer catalans"

Independència

L'escriptor veu sorprenent com des de Madrid es creuen que un nacionalista català és "un pallús de poble tancat en ell mateix i que no surt de Catalunya"


Lluís Goñalons

L'autor de la novel·la Victus, Albert Sánchez Piñol
L'antropòleg i escriptor de 'Victus' Albert Sánchez-Piñol ha reconegut que "Catalunya és una fàbrica d'independentistes" i sempre ho ha estat. Piñol ha declarat que és un fet reiteratiu des de 1714. "Des d'aleshores i fins als nostres dies hem vist com fills de gallecs acaben defensant els drets dels catalans". Ho ha dit avui a El Matí de Catalunya ràdio en companyia del periodista Toni Soler, reunits per parlar sobre el tricentenari del 1714.

La portada de 'La Razón' d'avui que explica que les samarretes de la Via Catalana són fetes al Marroc també ha estat diana de crítiques per a l'escriptor català. "És sorprenent com des de Madrid es construeixen l'enemic perfecte", ha dit. Segons Piñol, s'imaginen que un nacionalista català és "un pallús de poble tancat en ell mateix, que no surt de Catalunya" i que té una mentalitat pròpia del segle XIX. "Algú s'ha preguntat on es fan els uniformes de l'exèrcit espanyol? I serien menys espanyols pel fet de fer-se a l'estranger?", ha reflexionat Piñol.

Aquest estiu el president espanyol Mariano Rajoy ha llegit el llibre 'Victus' de l'antropòleg Piñol. "Que un president es llegeixi un llibre sobre el 1714 no és dolent, però tampoc crec que resolgui res", ha defensat. El periodista Toni Soler ha ficat cullerada a l'afer i ha deixat anar que "mentre Rajoy llegeix Victus no llegeix altres coses", ha bromejat. Piñol ha recordat que l'anterior president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ja va llegir una anterior obra seva: 'Pell freda' i ha bromejat que "amb el que costa aconseguir lectors avui, tots són molt benvinguts". 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/sanchez_pinol_catalunya_es_una_fabrica_de_fer_catalans_95684.php