dijous, 4 de juliol del 2013

La Comissió de la Dignitat porta l'incompliment del retorn dels 'papers de Salamanca' a la UNESCO

El ministre Wert es va comprometre a tornar la documentació 

La Comissió de la Dignitat ha denunciat avui 'l'enèssim' incompliment del govern espanyol sobre el retorn a Catalunya dels documents requisats el 1938 i 1939 durant l'ocupació de Catalunya per l'exèrcit franquista. L'entitat recorda que l'actual ministre de Cultura, José Ignacio Wert, va prometre ara fa sis mesos que completaria el retorn de la documentació en el termini de mig any. Passat aquest temps, l'entitat anuncia que denunciarà a la UNESCO el nou incompliment de la Llei de retorn, aprovada el 2005 pel govern de Zapatero, i  dels tractats internacionals de restitució de patrimoni artístic i documental requisat durant conflictes bèl·lics signats per l'estat espanyol.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha criticat els entrebancs que el ministre Wert posa per no accelerar el retorn de la documentació que la llei espanyola del 2005 havia de garantir, i també l'acusa de 'no voler reconèixer el retorn de fons importants de la Generalitat' que queden exclosos d'aquesta llei però que la comissió considera que han de tornar en tot cas a Catalunya.

Pel que fa al primer escull, actualment l'Arxiu de Salamanca encara té 300 caixes de documents de particulars, unes 50 de materials gràfics (com cartells, butlletes, fotografies...) i uns 3.000 llibres i exemplars de publicacions periòdiques. Aquest volum de documentació, ratificat aquest matí per l'Arxiu Nacional de Catalunya, és el que hauria d'haver estat tramès ja a la Generalitat, després que Wert es va comprometre a fer-ho en mig any ara fa justament sis mesos.

Aquest és el motiu que ha dut l'entitat a emprendre accions formals contra l'estat, mitjançant una denúncia davant de la UNESCO. Amb aquesta mesura la Comissió vol cridar l'atenció a Europa sobre un fet que, recorden, també vulnera els tractats internacionals sobre restitució de patrimoni artístic i documental requisat durant conflictes bèl·lics que l'estat espanyol va signar.

Els papers de la 'Causa General'
La comissió bilateral Estat-Generalitat es reunirà presumiblement aquest estiu, segons Cruanyes, per tractar una de les qüestions no resoltes d'aquest conflicte: la devolució que la Comissió i el govern reclamen de tota aquella documentació no inclosa en la Llei de retorn del 2005 i que va ser retirada del fons de Salamanca per constituir l'anomenada 'Causa General', així com també els de la comissaria d'Ordre Públic de Catalunya.

Aquesta documentació inclou fons importants de la Generalitat com els relatius a justícia i tribunals, els arxius de tretze ajuntaments catalans (Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Sort, Tarragona, Valls, Vic, Vilanova i la Geltrú i Vilanova de Segrià), i important documentació de la massoneria catalana.

Suport al 'Tricentenari'
La Comissió de la Dignitat ha aprofitat l'avinentesa per expressar el seu suport als actes de commemoració del tricentenari de 1714 per part de l'Ajuntament de Barcelona. L'entitat considera que el que va resultar d'aquells fets 'té un lligam directe amb la requisa dels papers de Salamanca', en la supressió de la Generalitat pel franquisme i la requisa i destrucció del seu arxiu.

D'una altra banda, la Comisió també ha lamentat que el govern espanyol 'hagi dit que sobra el Servei meteorològic de Catalunya', i ha recordat que aquest servei va ser una de les institucions catalanes suprimides pel franquisme, i que el seu arxiu no va ser retornat a la Generalitat fins l'any 1983.
Si l'objectiu de la iniciativa és l'estalvi, es pregunta l'entitat, 'la Generalitat s'ha gastat molts diners en la digitalització dels documents que han de retornar i que estan encallats per la seva actitud obstructiva'.


 http://www.vilaweb.cat/noticia/4131640/20130703/comissio-dignitat-porta-lincompliment-retorn-papers-salamanca-unesco.html