dijous, 3 de gener del 2013

Eleccions Denúncia contra l’escàndol del vot estranger a les eleccions catalanes



25N
Els catalans a l'estranger també volen votar.
Milers de ciutadans no van poder participar als comicis del 25N i això va afectar els sobiranistes
Maria Coll
Quaranta catalans residents a quinze països diferents, majoritàriament als Estats Units, han presentat avui conjuntament a la Ciutat de Justícia una denúncia al•legant un “delicte de negació del vot”, després que per suposats problemes administratius no poguessin votar en les passades eleccions al Parlament de Catalunya. A més, les denúncies s’han presentat acompanyades per un plec de 450 queixes d'altres catalans residents a l’estranger que durant aquest darreres setmanes s’han recopilat a la pàgina web nopucvotar.cat.

Dels 156.617 catalans residents amb dret a vot a l’estranger, en les darreres eleccions del 25 de novembre només van poder votar 10.500, la qual cosa va suposar un escàndol majúscul i queixes dels afectats i del propi Govern català a l’executiu espanyol. Una vulneració del dret que va afectar principalment els partits sobiranistes (3.654 CiU, 1658 ERC, 1170 PSC, 922 PP, 845 ICV-EUiA, 355 C’s, 250 SI, 237 CUP i 1019 nuls).

El dia 23 de novembre ja es va presentar una primera denúncia als jutjats sobre aquests fets, però avui se n’ha presentat una segona “ampliada en quantitat i en qualitat”, segons ha explicat l'advocat i coordinador jurídic de #nopucvotar, Daniel Laspra, en declaracions a El Singular. Les denúncies, que a partir d’ara es gestionaran unitàriament des del jutjat número 11 de Barcelona, no acusen directament l’Estat espanyol “d’incompliment electoral” però sí citen els dos màxims responsables de l’operatiu: el ministre de l’Interior, Gorge Fernández Diaz, i el ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel Garcia Margallo.

“Hi ha hagut una negligència sistemàtica i volem una resposta”, ha assegurat Laspra. A més, el lletrat, que ha qualificat la denúncia de “test a la democràcia espanyola”, ha insistit que aquesta ara resulta completament necessària perquè Catalunya es troba a les portes d’una consulta sobre el seu futur i “no ens podem permetre que passi el mateix”. Encara que tot fa preveure que serà un procediment llarg i complicat, perquè els denunciants hauran de declarar en les seus diplomàtiques dels països on resideixen, la plataforma espera que en els pròxims dies més residents a fora s'animin a denunciar la vulneració dels seus drets com a catalans.