dimarts, 20 de novembre del 2012

Solidaritat insisteix en una escola pública, gratuïta i de qualitat



Tena aprofita el tancament de l'Olga Xirinacs de Tarragona per criticar el model educatiu de Mas

 

  
López Tena a davant de l'antiga Escola Olga Xirinacs. Foto: Albert Salamé/SI
  El tancament de l'escola de primària Olga Xirinacs de Tarragona, en actiu fins el passat juny, ha servit a Alfons López Tena per criticar Mas i, de retruc, proposar un sistema alternatiu d’educació. "En la seva política de retallades, el govern de CiU va tancar aquest centre modèlic que havia guanyat uns quants premis. I quin premi reben de Rigau i Mas? El tancament".

L'escola, que ocupava el Mas Mallol (construït el 1923 i declarat Bé Cultural d'Interès Local), presenta actualment un aspecte deplorable i tètric que recorda a la casa protagonista de la pel·lícula El orfanato. Duia el nom en homenatge a Olga Xirinacs (Tarragona, 1936), una escriptora molt prolífica guanyadora dels premis literaris catalans més rellevants (el Carles Riba, el Ramon Llull, el Sant Jordi, el Josep Pla i el Ciutat de Palma) i col·laboradora en diversos mitjans. Juntament amb Mercè Rodoreda comparteix l'honor de ser l'única dona Mestre en Gai Saber dels Jocs Florals i el 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El líder de SI reivindica una escola "pública, gratuïta i de qualitat que afavoreixi la igualtat d'oportunitats" enfront de la línia seguida pel "govern dels millors, que ha subvencionat escoles privades i d'altres que discriminen els alumnes per raó de gènere, a banda d'apujar les taxes universitàries i reduir les beques". Segons Tena, cal ser fidel i coherent amb la tradició de Catalunya, basada "en el treball, l'esforç, la innovació i la formació per tenir una societat cohesionada".

El cap de llista a Tarragona, Albert Pereira, ha negat que la visita a l'Olga Xirinacs s'hagi fet en clau oportunista. Diu que SI va donar suport als pares des del tancament, "que va causar un gran impacte social i una mobilització multitudinària". A més, ha recordat que el cap de llista a Girona, Toni Strubell, va fer costat als pares i fins i tot va emprendre iniciatives parlamentàries. López Tena ha dit que la formació que encapçala va presentar una moció al Parlament per exigir la reobertura però "els vots de CiU i el PP ho van impedir".

Pionera en diversos àmbits


El centre Olga Xirinacs, ubicat a Tarragona 2, va obrir el 2007 i fins al juny passat acollia 120 alumnes d'entre P3 i segon de primària, dirigits per set professors. Havia rebut dos premis d'educació Baldiri Reixac en reconeixement a diverses iniciatives: era una escola verda, s'hi feia gimnàs en anglès i tenia un "bibliopati", de manera que els nens podien llegir durant l'esbarjo.

"No han tancat una escola sinó una comunitat educativa en què es feia molta pinya", lamenta la Maria José, que portava els seus dos fills a l'Olga Xirinacs. Segons ella, els motius del tancament van ser tan canviants com poc convincents. "Primer ens van dir que era per raons econòmiques i, després, per raons demogràfiques i ens havien promès una escola nova", assegura. L'última esperança passava per una fusió amb l'Escola Tarragona però la negativa d'aquest centre i la inacció d'Ensenyament ho van impedir.

Aquesta mare assenyala amb el dit Maria Àngels González, delegada de Serveis Territorials, com a culpable del tancament i del fet que els nens s'hagin hagut de repartir per altres centres, alguns dels quals a molta distància del lloc de residència familiar.