dimarts, 13 de novembre del 2012

Solidaritat dóna suport al manifest de Llengua Nacional que reclama el català com la llengua oficial del futur Estat Català Independent

Alfons López Tena: "El català ha de ser la llengua oficial per garantir que esdevingui la llengua comuna de tots els catalans, assegurant la seva pervivència en el futur Estat Independent de Catalunya" 

 

 13.11.2012 - 21:11 -

Alfons López Tena, candidat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a la presidència de la Generalitat, dóna el seu suport pel manifest de Llengua Nacional que defensa el català com la llengua oficial d’una Catalunya independent. El manifest ha estat impulsat per Llengua Nacional i compta amb el suport d’un centenar de personalitats entre les que destaquen Vicent Partal, Víctor Aleixandre, Iñaki Anasagasti o Isabel Clara Simó, entre d’altres reconeguts sociolingüistes, periodistes, professors universitaris o editors.
En línia amb el que SI proposa al seu programa electoral, López Tena defensa que el català ha de ser “la llengua oficial d’una Catalunya independent”, amb ple respecte per les llibertats individuals de cada persona a expressar-se en la llengua que vulgui. “La cooficialitat amb el castellà suposaria l’extinció de la llengua més feble, en aquest cas el català, com ja s’ha pogut veure en altres països, com per exemple Irlanda amb el gaèl•lic”, sosté López Tena.


“No volem la independència perquè el català desaparegui. Si no el defensem com la llengua oficial, no podrem exigir que els mitjans de comunicació, l’administració pública o el serveis sanitaris siguin en català, perquè el castellà serà igualment vàlid i el català acabaria extingint-se al ser la llengua més feble. Llavors, de què li serviria al nostre idioma la independència política?”, defensa López Tena, que també garanteix l’oficialitat de l’aranés a la Vall d’Aran en una Catalunya independent.
“Promoure l’actual estatus jurídic del català en un Estat independent és donar continuïtat a l’intent de genocidi lingüístic practicat pels governs espanyols i francès d’una manera secular. Però, en aquest cas, seria molt més greu, perquè equivaldria a practicar el suïcidi lingüístic. D’altra banda, menteixen aquells que defensen l’oficialitat de l’espanyol en una Catalunya lliure per a evitar divisions en la societat catalana per raó de llengua. Tan sols cal veure la nul•la bel•ligerància de la població catalana hispanoparlant davant la cada dia més propera idea d’un Estat català independent. Com també, únicament cal veure la joia que experimenten la majoria depares catalans d’origen espanyol, llatinoamericà, asiàtic o africà quan veuen els seus descendents parlant un català correcte après en les escoles del nostre país”, expressa el manifest al que Solidaritat dóna suport.