dissabte, 24 de novembre del 2012

La premsa internacional posa el focus en les eleccions del 25 N

Els catalans saben que la independència no serà una festa però també saben que continuar com fins ara és el desastre” assegura un corresponsal de la ràdio pública suïssa



Per primera vegada les eleccions al Parlament de Catalunya interessen al món. Avui mateix, la notícia apareix a les principals capçaleres internacionals i, de ben segur, hi continuarà els propers dies depenent del resultat del 25N.


Només al Parlament, des d'on el Govern oferirà dades de participació i resultats oficials, una quarantena dels 70 mitjans acreditats són internacionals. El número es multiplica per dos en el cas de CiU que n'espera una vuitantena a l'Hotel Majèstic de Barcelona. Entre els mitjans acreditats destaquen agències de Turquia i Japó, i fins a tres televisions del Canadà, on es va viure un procés similar al català amb el referèndum del Quebec així com les agències Reuters, France Presse i Associated Press.

També hi ha els diaris més importants del món com el Wall Street Journal, The Guardian, The Washington Post, Le Figaro, Le Monde i The Times, i televisions com la BBC, France Television i cadenes públiques de diferents estats.

De fet, tant Artur Mas com Josep Antoni Duran i Lleida, en un gest inèdit, van realitzar part de la seva intervenció en anglès per "regalar" un tall a la premsa internacional.

Com veu la independència un periodista italià?

Són dos quarts d'onze del matí. A Vic fa un dia d'aquells que malgrat llueix el sol la temperatura castiga les ànimes valentes que gosen anar poc abrigades. L'Emmanuelle treballava pel canal en italià de la ràdio pública suïssa i arriba en tren a la capital d'Osona. És de Milà, i és un dels centenars de periodistes que aquests dies és a Catalunya explicant a diversos racons del món què passa al país de Gaudí que ja no volen ser espanyols.

L'Emmanuelle parla castellà i més o menys té una idea del que és Catalunya i, com a mínim, té clar que és una terra de matisos. Per això vol visitar Vic després de tafanejar per Barcelona, passar un dia a Badalona i haver passejat per Mataró. Vol saber que és la identitat catalana.

A Vic parla amb un treballador d'un banc, amb un arquitecte, amb una professora de català, amb un mecànica, amb un periodista nostrat, amb dos pagesos, amb un advocat, amb una botiguera, amb el propietari d'un bar i amb un home que ha convertit la seva vida en la filosofia del vi. L'Emmanuelle els pregunta perquè se senten catalans, perquè creuen que existeix una identitat catalana. Les respostes són variades però amb un mínim comú denominador: “mira, som com som”. “La meva mare és gallega i parla en castellà, i no per sentir-se catalana deixa de sentir-se espanyola, de fet, són els espanyols els que no ens deixen sentir-nos catalans”, apunta l'Emmanuelle.

El periodista parla estona amb tots i m'explica moltes conclusions: la identitat catalana no és etnicista, l'independentisme català és integrador i no fomenta l'odi a Espanya i la independència és un projecte polític que il·lusiona. “Veig que sou gent que ara esteu encantats de parlar de política, n'esteu orgullosos del que voleu fer”, destaca el reporter que escriu una altra frase al bloc: “Els catalans saben que la independència no serà una festa però també saben que continuar com fins ara és el desastre”. “Cal explicar això que esteu fent, que el món no ho té clar”, avisa l'Emmanuelle que sense adonar-se ens ha posat deures.


Un periodista italià conversant amb uns parroquians en un bar de Vic. Foto: Quico Sallés/Nació Digital

Recull de noticies publicades per la premsa internacional (23-24 de novembre)

France 24 (França): La Catalogne s'acheminera t-elle vers l'indépendance? (vídeo)
Le Figaro (França): La Catalogne vote sur le chemin de l'indépendance
The Guardian (Anglaterra): Will breakway Catalonia fracture Spain? (especial)
Le Monde (França): L'indépendance, enjeu des élections en Catalogne
The New York Times (EUA): Catalan Vote Could Be a First Step Toward Self-Rule
La Reppublica (Italia): Spagna: la Catalogna domenica al voto sfida Madrid (vídeo)
The Telegraph (Anglaterra): Catalonia prepares itself for a vote against Spain
Telesur (Sud-amèrica): Cataluña podría avanzar aún más en su empeño de ser estado soberano
The Times (EUA): Should it stay or go? Catalonia faces its moment of decision
The Wall Street Journal (EUA): Catalonian Calls for Independence Increase


http://www.naciodigital.cat/noticia/49220/premsa/internacional/posa/focus/eleccions/25n