dimarts, 22 d’octubre del 2024

Salvem Cal Macià exigeix al Govern “expropiar” Vallmanya

 

 

L’Ajuntament és més reticent ara a la compra perquè l’amo vol 250.000 euros, una xifra “inassumible” i lluny de l’acordada

 

 


 

 

Àlex Sánchez Torres 

22-10-2024 - El Segrià

 


La plataforma Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya es reunirà avui amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández, en una trobada en què li traslladaran la necessitat d’expropiar l’immoble, situat a Alcaràs, on estiuejava l’expresident de la Generalitat Francesc Macià, segons va explicar ahir un dels seus membres, Ferran Dalmau. “Sabem que és un procés lent i costós, però precisament per això com més aviat el comencem, més ràpid serà”, va expressar Dalmau, qui també va comentar que s’han explorat totes les vies i possibilitats i “no hi ha cap altra sortida avui en dia que expropiar la casa”. En aquest sentit, va assenyalar que és una opció que estableix la Llei de Patrimoni Cultural Català i “no ens ha de fer gens de por. Si al final no es fa, el fet d’obrir l’expedient potser fa entrar en raó el propietari”, va dir Dalmau. La iniciativa popular ja va reclamar a l’Ajuntament el passat mes de maig que comencés els tràmits per expropiar l’immoble, però de moment la situació continua encallada.

A més a més, segons va avançar Catalunya Ràdio ahir, el consistori en aquests moments és reticent a comprar Vallmanya perquè el propietari de la casa

ha apujat el preu i demana una xifra “inassumible”, 250.000 euros. L’alcalde, Gerard Companys, va afirmar que no estan disposats a pagar aquesta quantitat, ja que és més del doble de la que es va aparaular ara fa deu mesos quan les administracions van anunciar l’acord (veure despiece).

Així, una de les opcions que està sobre la taula per desencallar la situació, i que defensa Salvem Cal Macià, és l’expropiació. Companys va admetre que ho estan contemplant, però va recordar que és un procediment “lent” i, per això, veu més raonable arribar a un acord amb el propietari, malgrat que aquest ara estigui més lluny per les darreres exigències econòmiques de l’amo.

Cal recordar que al maig, el Departament de Cultura va iniciar els tràmits per declarar la casa de Vallmanya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Aquesta ha de disposar de l’informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i de l’Institut d’Estudis Catalans i, en última instància, ser aprovat pel Govern. Des del departament de Cultura van assegurar que donaran tot el suport a l’Ajuntament d’Alcarràs perquè es pugui “desbloquejar” la compra de la casa.

Sense avenços després de l’acord a tres bandes del passat 22 de desembre

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Alcarràs van signar un acord el passat 22 de desembre del 2023 per invertir un total de 920.000 euros en la compra i restauració de la casa de Vallmanya. D’aquest import, 120.000 euros s’invertiran en adquirir la finca, fins ara de propietat privada, i la resta serviran per restaurar la casa on estiuejava l’expresident Francesc Macià. Han passat 10 mesos i Salvem Cal Macià denuncia que s’estan incomplint els acords i lamenta el retard en l’adquisició, una situació que, afirmen, no fa més que augmentar l’estat de “deteriorament” de l’immoble. Segons les previsions de l’Ajuntament, la idea era que aquest any es fessin les obres d’urgència, apuntalar l’estructura i canviar la teulada, i de cara al 2025 s’iniciessin els treballs de restauració.

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://lamanyana.cat/salvem-cal-macia-exigeix-al-govern-expropiar-vallmanya/