dilluns, 7 d’octubre del 2024

La Generalitat congela la xarxa de delegacions exteriors

 

 

El Govern prioritza consolidar les 22 delegacions que ja funcionen i aposta per reorientar les seves funcions

 

 

El conseller de UE i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, en una atenció als mitjans / Europa Press
 


La Generalitat ha decidit congelar la xarxa de delegacions exterior de Catalunya per consolidar la seva presència internacional i reorientar les seves funcions cap a la promoció econòmica i cultural del país amb “lleialtat institucional”. El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ja va donar les primeres pistes en la seva compareixença al Parlament ara fa un parell de setmanes i ho ha confirmat aquest dilluns en una entrevista a RTVE. “La prioritat és assegurar que les 22 delegacions poden treballar i fer la seva feina”, ha insistit Duch.

El pacte d’investidura entre el PSC i ERC garantia la continuïtat de les delegacions a l’exterior i obria la porta a continuar ampliant la xarxa en el futur, tot i que el conseller s’ha mostrat més aviat reticent a explorar noves obertures. “L’acord diu consolidar i ampliar i seguirem aquest ordre”, ha assegurat. “Algunes delegacions funcionen amb normalitat i altres tenen problemes d’infraestructura, de personal o de reconeixement”. 

 

El Govern lliga en curt les delegacions a l’exterior

L’objectiu del Govern de Salvador Illa és lligar en curt les delegacions perquè es limitin a “representar Catalunya des d’un punt de vista institucional”, ajudar les agències com Acció i obrir camins a empreses, estudiants, universitats i entitats de cooperació. “Després vindrà el moment de veure si les hem d’ampliar”, ha dit posant especial èmfasi en el condicional. “No ens hem plantejat obrir-ne de noves”, ha afegit el conseller.

El discurs de Duch ha sigut força similar al que va pronunciar al Parlament. “Primer, analitzar la feina i treballar per definir millor el seu rol i els seus objectius perquè siguin útils a la ciutadania, al marge d’ideologies i evitant que ocupin terrenys que no els correspon”, va dir llavors en una clara referència al Procés i a l’autodeterminació de Catalunya. Acció Exterior ja s’ha reunit amb tots els delegats a l’exterior, que de moment conservaran el seu lloc de feina, per transmetre’ls les prioritats del departament. “Entenen perfectament quina és la seva missió”, va insistir. La “línia vermella” que ha marcat l’executiu de Salvador Illa és la “lleialtat institucional” amb l’Estat espanyol.

 

Duch ha defensat que les delegacions de Catalunya a l’exterior són una eina molt útil i ha proposat deslligar la seva acció del debat nacional. “Hi ha qui les vol tancar, hi ha que les vol convertir en ambaixades. El terme mig és el bo”, ha reiterat.  



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/govern/generalitat-congela-xarxa-delegacions-exteriors-catalunya-910182/