divendres, 21 de juny del 2024

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï els ‘piolins’ de l’1-O

 

 

Reacció a la decisió de la fiscalia, que ha demanat l'amnistia en considerar que van ser delictes lleus

 

 

Càrregues policials contra els manifestants

 


Ivet Nuñez

21/06/2024



Òmnium Cultural, Irídia i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han presentat un escrit al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona per exigir la no aplicació de l’amnistia als 46 policies nacionals que van agredir votants durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La fiscalia, al contrari, ha demanat l’amnistia amb l’argument que l’actuació dels agents per impedir el referèndum com a molt suposaria delictes de lesions, lesions lleus o maltractament d’obra lleu. Les acusacions, en canvi, consideren que les càrregues van suposar un delicte contra la integritat moral, tot i que la fiscalia ho descarta i considera que no van ser prou greus per a no ser amnistiats.

Les entitats sobiranistes consideren que la llei d’amnistia no ha de beneficiar “els responsables de la brutalitat policial” de l’1-O i assenyalen que és incompatible amb el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. Així, argumenten que els actes que se’ls imputen han de quedar exempts de l’amnistia perquè poden representar delictes de tortures o tractes inhumans o degradants que superen el llindar de gravetat de conformitat amb la jurisprudència del TEDH. L’article 2 de la llei d’amnistia, consideren, els exclou. 

Les organitzacions personades, que asseguren no estar sorpreses per la decisió de la fiscalia, contradiuen els arguments presentats pel ministeri públic, que aquest dijous es va posicionar a favor de l’aplicació de l’amnistia. A més, al·leguen que els fets no poden incloure’s en l’àmbit d’aplicació de l’article 1 de la llei, ja que aquestes actuacions policials no anaven dirigides a impedir delictes ni infraccions administratives.

Anuncien que plantaran batalla judicial en cas que se’ls apliqui l’amnistia

Per últim, les entitats denuncien la lentitud dels procediments judicials contra els agents policials per la “vulneració de drets fonamentals” i critiquen que set anys després dels fets no s’hagi celebrat cap judici i les víctimes de violència policial “encara no hagin pogut accedir al seu dret a la justícia, a la veritat i a la reparació”. En el comunicat fet públic aquest divendres, Òmnium, Irídia i l’ANC adverteixen que continuaran exercint el seu rol d’acusació popular i anuncien que, en cas que s’apliqui la llei d’amnistia als ‘piolins’ de l’1-O acudiran a les instàncies necessàries per a no deixar impune la violència policial.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA  :

https://elmon.cat/politica/independentisme/omnium-iridia-anc-demanen-amnistia-piolins-1-o-870409/