dimecres, 6 de març del 2024

L'opositor ucraïnès Anatoli Xarí denuncia que l'han intentat assassinar aquest matí a Roda de Berà

 

 

ANATOLI XARÍ  


Un home armat amb una metralladora ha intentat disparar contra el cotxe on anaven ell i la seva dona 

 

Guillem RS / Carlos Manzano
Foto: Cedida
Barcelona. Dimecres, 6 de març de 2024. 12:43
Actualitzat: Dimecres, 6 de març de 2024. 14:03
Temps de lectura: 2 minuts  

 


 

 

 

 

Ensurt dels grossos aquest matí a Roda de Berà (el Tarragonès). L'opositor ucraïnès Anatoli Xarí i la seva parella han hagut d'escapar d'un home que volia disparar contra ells, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts de la família d'aquest periodista, que viu refugiat al Tarragonès. Quan la parella tornava a casa, al voltant de les nou del matí, un home els ha intentat aturar en un dels ponts que donen accés a casa seva i els ha apuntat amb una arma llarga, una metralladora, tal com ha explicat la dona de Xarí a aquest mitjà. 

Un home armat, en patinet i amb la cara tapada ataca la família Xarí

Tots dos han pogut escapar i amb el cotxe fugir pel carrer de casa seva, sense aturar-se. Han anat directament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a presentar denúncia. La policia catalana ha obert una investigació per aclarir els fets i esperen que a les quatre de la tarda el periodista i la seva parella es personin de nou a la comissaria del Baix Penedès per denunciar els fets i escoltar-ne la declaració. Ara per ara, segons fonts de la policia catalana, s'ha obert una investigació d'ofici i s'està mirant què ha passat.

 


 

 

 

L'home anava vestit de color gris i portava la cara tapada, segons la descripció que han ofert a la policia l'opositor ucraïnès i la seva parella. Portava una arma llarga i anava amb patinet. Alguns testimonis han pogut veure l'home, asseguren els membres de seguretat de la família Xarí. Tot i això, no consta que l'agressor hagi arribat a disparar. No hi ha impactes al vehicle d'Anatoli Xarí. El periodista ucraïnès ha lamentat que la policia no hagi pentinat la zona per buscar l'autor d'aquest atac frustrat, i que tampoc no estigui buscant l'arma que, suposadament, portava l'home.

Uns mesos abans: van llençar un còctel Molotov a casa seva

Fonts de la família de Xarí asseguren que fa dies ja van posar en coneixement dels Mossos d'Esquadra que havien tingut informació que un grup criminal havia rebut ofertes per facilitar informació del periodista opositor ucraïnès per tal de poder-lo atacar. Asseguren que els serveis secrets ucraïnesos el volen matar i carregar-li el mort a Rússia. No és el primer cop que intenten assassinar-lo. El mes d'octubre del 2023 uns desconeguts van llençar un còctel Molotov a casa seva, mentre ell, la seva dona i el seu fill eren a l'interior. No va causar ferits. No consta que hi hagi detinguts.

Anatoli Xarí: d'Ucraïna a Roda de Berà

L'opositor ucraïnès és acusat de traïció per les autoritats del seu país. Tant és així que l'any 2022 va ser detingut per la Policia Nacional per una ordre internacional de detenció que hi havia contra ell. No obstant això, després de comparèixer davant l'Audiència Nacional, Xarí va quedar en llibertat amb mesures cautelars. Anatoli Xarí va residir a Lituània del 2012 al 2019 —on gaudia d'asil polític fins al 2021—, moment en què va aterrar a l'àrea de Tarragona amb la família, on encara resideix.

Tot va començar el 2011, quan Xarí escrivia articles sobre lluita contra el crim organitzat i, uns anys després, amb l'Euromaidan, durant l'hivern del 2013 i 2014, va guanyar gran popularitat relatant el que succeïa a Ucraïna, amb crítiques molt dures contra els mitjans de comunicació ucraïnesos. Poc després, les crítiques van anar contra la gestió de l'aleshores president del país, Petró Poroixenko, especialment per les activitats a les zones de l'est del país, a Donetsk i Luhansk, des d'on feia cobertura el periodista. 

El 2019, es va presentar amb el seu propi partit, però aquelles eleccions va guanyar-les Volodímir Zelenski, actual president ucraïnès. Xarí va criticar els líders del partit per no fer realitat les promeses electorals i per, suposadament, perseguir i iniciar causes penals contra representants de l'antic govern de Poroixenko. El govern d'Ucraïna, el 20 de març del 2022, va suspendre el partit de Xarí, acusat de tenir vinculacions amb les autoritats russes. Un any més tard, el 2021, Zelenski va imposar sancions a ell, la seva dona i la seva mare, així com a la seva editorial.  



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/societat/opositor-ucraines-anatoli-shari-denuncia-intentat-assassinar-roda-bera_1172948_102.html