dilluns, 19 de febrer del 2024

On és el cos d'Aleksei Navalni?

 

 

RÚSSIA

 

 

Tres dies després de la seva mort, la incertesa continua sobre el parador del cos d'Aleksei Navalni 

 

 

 

Anna Solé Sans
Foto: Europa Press
Barcelona. Dilluns, 19 de febrer de 2024. 10:38
Temps de lectura: 2 minuts  

 






Els aliats d'Aleksei Navalni han acusat el Kremlin de “cobrir les seves empremtes”, ja que, tres dies després de la mort sota custòdia del líder de l'oposició empresonat, la incertesa continuava envoltant el parador del cos i el que podria revelar com va morir. La mare de Navalni, Lyudmila Navàlnaia, i el seu advocat van viatjar durant el cap de setmana a la famosa colònia penal IK-3 “Llop Polar” al nord àrtic de Rússia, on Navalni havia estat detingut des de l'any passat, per localitzar el seu cos, però van rebre informació contradictòria de diverses institucions sobre la seva ubicació i se'n va anar sense recuperar-lo ni veure el seu fill.

A Lyudmila, que a diferència dels fills de Iulia i Navalni, encara viu a Rússia, primer li van dir que el cos del seu fill havia estat portat a Salekhard, la ciutat propera al complex penitenciari, però quan va arribar a la morgue dissabte estava tancada. "Ens estan fent fer voltes en cercles i cobrint les seves empremtes", ha detallat la portaveu de Navalni, Kira Iarmish.

"Al cos de Navalni s'han trobat hematomes per convulsions i compressions toràciques", destacava el portal NEXTA. Segons sembla, les informacions serien d'una font que hauria parlat amb Novaya Gazeta Europe. "El cos es troba ara a la morgue de l'hospital clínic del districte de Salekhard, mentre

que als patòlegs locals se'ls ha prohibit fet l'autòpsia. Ahir a la nit van aterrar dos vols al districte autònom de Iamalo-Nenets", ha informat la font de la publicació. Una informació que s'ha d'agafar amb pinces i que caldrà esperar per treure conclusions. 

I és que cal recordar que Navalni va caure inconscient i va morir divendres al migdia, després d'un passeig per la colònia penitenciària, a uns 1.000 quilòmetres de Moscou. Segons els funcionaris, Navalni es va trobar malament després d'aquest passeig i malgrat haver-lo intentat reanimar, van acabar certificant la seva mort. 

On és el cos de Navalni?

El seu cos va ser traslladat a la morgue de l'hospital clínic del districte de Salekhard, informa Novaya Gazeta Europe, però fins dissabte no s'havia fet cap autòpsia. Un paramèdic del servei d'ambulància de Salekhard va dir al mitjà de comunicació que no semblava seguir-se el procediment habitual després de morir. "En general, els cossos de les persones que moren a la presó són portats directament a l'Oficina de Medicina Forense... però en aquest cas van ser portats a l'hospital clínic per alguna raó", ha dit. "El van portar a la morgue, el van portar i després van col·locar dos policies davant de la porta". 

Si bé la mort es va informar per primera vegada divendres, un reclús, diu Sky News, ha dit a la publicació que hi va haver una "misteriosa commoció" dijous a la nit. El reclús parla de moviments estranys, presses i situacions que es donen en dies festius, "quan els guàrdies tenen pressa per anar a celebrar, però [aquell dia] no era festiu".  "Després ens van tancar, van prohibir qualsevol moviment entre les casernes i van reforçar la seguretat". "Vam sentir cotxes entrar al recinte penitenciari a altes hores de la nit, però no vam poder veure a través de les finestres de la nostra cel·la què eren". També va dir que els guàrdies van fer una cerca en profunditat de les cel·les dels presoners divendres al matí, confiscant telèfons i altres articles.

Segons el certificat de defunció, Nalvani hauria mort per "mort sobtada", però no familiars ni amics han pogut veure el cos. 



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/on-es-cos-aleksei-navalni_1162216_102.html