EMPRESES
El comerç a l'exterior del país accelera fins als 8.567 milions d'euros amb la indústria química com a gran protagonista
Un vaixell descarregant al port de Barcelona / EP |
18/12/2023 11:03
Les exportacions catalanes tornen a créixer després d’un mes de resultats a la baixa. Segons dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme publicades aquest mateix dilluns, les vendes internacionals de les empreses del país es van enfilar l’octubre fins als 8.567,3 milions d’euros, un 8,3% més que durant el mateix període de l’any anterior. Amb aquest impuls, Catalunya es consolida còmodament com el motor exportador d’un Estat espanyol que no es recupera del batzac dels darrers mesos: el conjunt d’empreses espanyoles han facturat als mercats internacionals durant el desè mes de l’any menys de 32.277, una caiguda interanual del 2,4%. La immensa majoria de les regions, de fet, pateixen intensos retrocessos en la facturació forana, liderats per la Comunitat de Madrid, que perd el 27,9% del seu comerç exterior en termes interanuals. En l’acumulat de l’any, el sector exportador català escala, així, fins als 85.000 milions d’euros, un 9,7% més que dotze mesos abans; mentre que l’Estat espanyol s’estanca per sota dels 320.000 milions.
Entre els sectors amb més potencia a l’exterior destaca, com ja és tradició en la composició de les exportacions catalanes, la química, amb una facturació als mercats globals de 2.446 milions d’euros. Aquesta xifra, prop de nou punts superior a la del mateix període del 2022, fa escalar l’aportació d’aquesta branca fins al 28,6% dels ingressos catalans a l’exterior, la més elevada amb molta diferència. Després de més d’un any d’elevada presència dins les vendes globals del país, crida l’atenció la desaparició del sector de l’automòbil, que s’havia consolidat durant la primera meitat del 2023 com el segon amb millor capacitat exportadora. En el seu lloc apareixen els béns d’equipament -com ara la maquinària industrial-, que registren més de 1.340 milions d’euros. Si bé els guanys són elevats, queden lleugerament per sota dels que van assolir aquestes empreses durant l’octubre del 2022 (-1%). Completa el pòdium l’alimentació, que creix prop d’un 10% als entorns internacionals fins fregar els 1.300 milions d’euros.
Una planta química de Cepsa / EP |
Tancant l’escletxa importadora
Amb tot, la balança exterior del sector privat català roman en negatiu, si bé l’escletxa és menys pronunciada que l’any passat. Les importacions catalanes van créixer durant el període estudiat un 3,9%, fins als 9.528 milions d’euros, uns 960 milions per sobre de les vendes. La diferència entre compres i adquisicions als mercats globals, doncs, cau en comparació amb el 2022 en uns 300 milions d’euros, després d’haver escalat ara fa dotze mesos fins als 1.257 milions. Entre els sectors més destacats, val a dir, només el de béns d’equipament ha de lamentar una ràtio negativa -d’uns 400 milions d’euros, amb unes importacions superiors als 1.740 milions-; mentre que la química mostra un superàvit exportador d’uns 307 milions d’euros i l’alimentació, d’uns 52 milions. Com en el cas català, el mercat exportador espanyol roman per sota de l’importador, si bé en un valor substancialment més baix: les importacions del conjunt del teixit de negoci de l’Estat van escalar a l’octubre fins als 354.594 milions d’euros, fet que deixa una balança negativa d’uns 34.700 milions, poc més de la meitat que la de l’octubre del ’22.
Barcelona, menys líder
Per demarcacions, Barcelona és la que concentra un major muntant de les vendes exteriors del país, amb més de 6.500 milions d’euros facturats a mercats internacionals. Val a dir, però, que és el territori que menys creix, amb un 6,1% d’increment comercial any a any. Amb muntants absoluts molt més baixos, tant Lleida com Tarragona escalen a dos dígits: en el primer cas, el bon rendiment de l’alimentació expandeix el valor de les vendes internacionals un 18,9% fins a superar els 270 milions d’euros; mentre que en el segon, la potència de la química dispara la factura forana per sobre dels 1.000 milions, un 20,9% més en termes interanuals. Girona, per la seva banda, creix a un ritme més moderat, si bé superior al barceloní: frega els 730 milions d’euros amb una alça en comparació amb el 2022 del 7,8%.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://elmon.cat/moneconomia/empreses/catalunya-ritme-exportador-estat-perd-vendes-46595/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada