dijous, 14 de setembre del 2023

El dia 15 setembre, amb Julian Assange

 

 

OPINIONS

 

 


 

 

 Toni Strubell

Després de l’èxit de la Diada, amb una manifestació massiva i un país en marxa de nou, una nova jornada de lluita important ens espera aquest proper divendres 15 amb el Dia de Solidaritat Internacional amb en Julian Assange, amb múltiples concentracions arreu del món. Els catalans que li tenim un deute especial pel suport mostrat al Procés -va dir que seria la prova del cotó per a les democràcies occidentals- no podíem ser menys. A Barcelona ens reunirem davant el Consulat Britànic a les 6 de la tarda (Diagonal 477, a prop de Francesc Macià) aquest divendres 15 de setembre per lliurar-los una carta de protesta. La gran preocupació és que a finals de mes, el govern britànic faci pública la data de la sentència sobre l’extradició d’en Julian Assange als Estats Units. I això seria un pas terrible per a la democràcia i el periodisme, un sector que ja pateix moltes agressions.

Un Manifest català marcarà la jornada tot recordant la dramàtica situació dels periodistes i la llibertat de premsa. Cada quatre dies mor un periodista a mans de governs corruptes i altres grups de poder -només el 13% de casos s’arriben a investigar mai- una situació dramàtica. Però avui també s'ha d'expressar una gran preocupació pel tracte que reben els periodistes a molts països anomenats dits “democràtics” també. Aquí els periodistes són víctimes de contractes precaris, acomiadaments improcedents, silencis, boicots, assetjaments, denúncies per difamació, multes desproporcionades, etc. Alguns també són condemnats a l'ostracisme o forçats a l'exili, simplement per fer pública la veritat. Però els casos de Julian Assange i de Pablo González revelen que els periodistes poden ser fins i tot injustament privats de llibertat durant llargs anys, ja sigui a presó o tancats en ambaixades estrangeres. S'ha de posar fi a això! Cal exigir el nostre dret a estar informats. Exigim que els periodistes puguin exercir la seva professió sense restriccions a la seva llibertat personal i als drets individuals. Amb el

nostre suport, han de poder-se apoderar per exigir els seus drets professionals i la llibertat de premsa perquè el que està en joc és el nostre dret a estar informats. Són els nostres representants en el quart poder que ha de ser lliure per controlar els poders legislatiu, executiu i judicial. Però això només és possible si la quarta potència és lliure. No hem de permetre que la premsa i els mitjans audiovisuals es converteixin en simples eines d'adoctrinament i propaganda oficials. Com sabem, el problema és en gran mesura econòmic, ja que tot depèn de subvencions que creen lleialtat corporativa, reduint enormement l'abast del periodisme democràtic d’aquesta manera.

El Dia d'Assange no només és una data especial per rescatar Julian de l'oblit, sinó també per exigir la seva llibertat i la de tants altres periodistes i la fi del que en alguns casos només podem anomenar “terrorisme d'estat”. Juntament amb el cas de Julian, també cridem l’atenció de forma especial als casos del periodista basc Pablo González que porta més d'un any en una presó polonesa i el de Jamal Khashoggi, assassinat al consolat saudita d’Istanbul l’any 2018. Tampoc no podem oblidar la greu responsabilitat que va tenir el govern espanyol en el tancament del diari basc 'Egunkaria' l'any 2003 i la tortura i l'empresonament dels companys de la redacció que de forma tan bèstia s’hi van produir. També volem esmentar el cas dels periodistes Joël Díaz i Magí Garcia Vidal que van renunciar a participar al programa de 'Zona Franca' on treballaven en solidaritat amb Manel Vidal que la direcció de TV3 havia acomiadat injustament per un gag que il·lustrava el gir autoritari del PSC-PSOE.

El Dia d'Assange és el dia especial de tots els periodistes que han estat represaliats. No podem permetre que els periodistes siguin objecte d'amenaces, coaccions, xantatges ni violència de cap mena. Exigim als estats que els protegeixin i garanteixin la seva llibertat professional. Només d'aquesta manera se'ls assegurarà la possibilitat de portar a terme la seva feina correctament. Tots els drets humans estan interconnectats i quan un decau, els altres corren el risc de patir la mateixa sort. És vital protegir-los tots i exigir que la Generalitat segueixi l'exemple. El Consell de la República, colze amb colze amb tants ciutadans i altres entitats cíviques i polítiques, fa tot el possible per construir la República Catalana a partir de tots els drets humans individuals i col·lectius, inclòs el dret a la sobirania nacional i el dret a l'autodeterminació.

És per aquest motiu que demanem que tothom es comprometi amb el dret a la informació i la llibertat de premsa.Ho podem fer ara mateix signant el manifest adreçada al govern britànic perquè no extraditi Julian Assange als EUA i l'alliberi definitivament retirant-ne tots els càrrecs acusatoris. Si Julian Assange és extradit del Regne Unit als EUA, crearà un greu precedent per a molts altres casos similars a les democràcies occidentals. Serà un cop fatal per a la Llibertat de Premsa i el poder que el 4t Estat encara exerceix per controlar democràticament els altres tres poders avui dia.

 

 

 

 ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.racocatala.cat/opinio/article/61325/dia-15-setembre-julian-assange