CULTURA - LLENGUA
La iniciativa, que aplega més de dos mil professionals del sector, neix per normalitzar l’ús del català en la sanitat i en la recerca biomèdica
Blai Avià i Nóvoa
17.04.2023 - 10:20
Metges de tot el país s’han organitzat per combatre l’arraconament del català a la sanitat. El col·lectiu Metges pel Català neix d’un grup de Telegram –al qual poden afegir-se tots els interessats– que ja aplega més de dos mil participants. La iniciativa, que pretén ser un punt de trobada entre metges i estudiants de medicina, té un objectiu primordial: normalitzar l’ús del català en l’àmbit de la sanitat i en la recerca biomèdica.
Un problema amb moltes causes
En el comunicat de presentació de Metges pel Català, els responsables expliquen que la iniciativa emana de la constatació d’un retrocés important en l’ús del català en l’àmbit sanitari. Aquesta reculada, afegeixen, no es deu a un únic factor sinó que respon a un seguit de problemes que tant l’administració com els professionals han eludit durant anys.
Un d’aquests problemes, diuen, és la manca de diligència de les autoritats a l’hora d’estimular i vetllar per l’ús de la llengua al sector. En relació amb això, recorden que –segons dades del Col·legi de Metges– més d’un 60% dels nous col·legiats a Catalunya no són catalanoparlants, i que un 50% dels estudiants de medicina són de fora el Principat. Alhora, constaten que molts dels candidats a triar una especialitat MIR a Catalunya no tenen cap coneixement del català. Són xifres que, examinades a més gran escala, revelen
un canvi profund en la demografia dels professionals del sector, “amb la incorporació d’un nombre substancial que no coneix o usa l’idioma regularment“.
El desconeixement dels drets dels pacients –tant per part dels professionals sanitaris com per part dels usuaris– és un altre element que Metges pel Català assenyala com a responsable de l’arraconament de la llengua. Per això el col·lectiu remarca que els pacients tenen el dret d’expressar-se en la llengua pròpia i, per tant, de ser atesos en català. I afegeixen: “És conegut el benefici per a la bona assistència que té l’ús de l’idioma propi.”
Un laboratori d’idees obert a tothom
Així i tot, la iniciativa promet de “fugir explícitament de l’enumeració de greuges” per a centrar-se en el foment del català en l’àmbit mèdic i biomèdic de tots els Països Catalans, gràcies a l’intercanvi d’opinions i propostes per part de metges d’àmbits i ideologies heterogenis, però amb el denominador comú de “l’estimació” per la llengua catalana.
El col·lectiu es presenta públicament com un “laboratori d’idees per a l’acció obert a tothom, sense polarització”, amb la missió de fer una aportació important al prestigi i l’ús quotidià del català en l’àmbit biomèdic, tant assistencial com de recerca.
Decàleg per a estimular l’ús del català
Per a aconseguir aquest propòsit, com ja va avançar VilaWeb, Metges pel Català ha elaborat un decàleg per a contrarestar amb urgència l’abandonament progressiu de l’ús del català a la sanitat. Les accions proposades són:
- Escriure sempre en català a la història clínica (incloent-hi cursos, altes i informes).
- Adreçar-se a tothom en català en encetar una conversa, independentment de l’origen o aspecte de l’interlocutor.
- Atendre sempre en català els pacients en primera instància, i canviar de
llengua posteriorment en cas que es constatin dificultats de comunicació. - Mantenir el català en sessions i reunions, encara que altres interlocutors parlin en castellà.
- Escriure els informes en català i fer una còpia en un altre idioma si així es
demana. - Fer les receptes en català.
- Cridar en català els pacients a les sales d’espera.
- Fer els informes de derivació i peticions de proves en català.
- Respondre en català a qualsevol document adreçat centres sanitaris catalans,
independentment de la llegua en què ens sigui adreçat. - Promoure el català normatiu i vigilar els anglicismes en el sector amb l’ús del diccionari TERMCAT de terminologia de ciències de la salut.
Més enllà d’aquests deu eixos, el col·lectiu també proposa de crear un grup de dinamització de la llengua a cada centre sanitari i de recerca del país, seguint una primera prova pilot assajada amb èxit en centres de Barcelona, com ara l’Hospital Clínic.
Èxit aclaparador del primer canal de Telegram
La llavor de Metges pel Català es va plantar al gener, amb la creació d’un canal de Telegram per a abordar la situació del català a la sanitat. En tan sols tres mesos, el grup ha superat els dos mil usuaris. Arran de l’èxit, els promotors han obert un segon canal, anomenat Salut pel Català, obert no tan sols a metges i infermers sinó també a la resta de professionals de l’àmbit sanitari i biomèdic.
Entre els professionals impulsors del col·lectiu, hi ha professionals mèdics de renom, com ara Glòria Bassets, Jaume Estany, Marina Geli, Josep M. Llovet, Jaume Marrugat, Lluís Mont, Antoni Rosell i Malú de Souza.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://www.vilaweb.cat/noticies/metges-pel-catala-arraconament-llengua-sanitat/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada