dijous, 29 de setembre del 2022

Suècia detecta una quarta fuita al gasoducte Nord Stream, que podria quedar inservible

 

 

Suècia, Dinamarca, Alemanya i la UE ho atribueix a un sabotatge i Rússia qualifica l'atac als gasoductes de "terrorisme internacional"

 

RedaccióActualitzat

 

 

La guarda costanera sueca ha detectat una nova fuita en el gasoducte Nord Stream. Segons informacions de la televisió pública alemanya ARD, Suècia va alertar d'una fuga que no es coneixia fins ara. D'aquesta manera ja són quatre les fugues als gasoductes del mar Bàltic que uneixen Rússia amb Alemanya.

 

Una patrulla de reconeixement sueca ha detectat la quarta, més petita que les altres, davant les seves costes i informa d'un vessament de 900 metres de diàmetre. Així, ja ha hi ha dues fugues per cada gasoducte submarí, el Nord Stream 1 i el Nord Stream 2. Totes se situen en aigües internacionals però dins les zones d'exclusió econòmica sueca i danesa. Les tres primeres es van detectar entre diumenge i dilluns de manera pràcticament simultània.


 

Els gasoductes podrien haver quedat inutilitzats

El govern d'Estocolm calcula que les fugues duraran fins diumenge, quan ja s'haurà escapat tot el gas i l'alemany reconeix que els dos gasoductes poden haver quedat inutilitzats del tot.

 

Els governs suec, danès i la Unió Europea ho consideren un greu sabotatge que estan investigant i l'origen del qual es desconeix. Pel context actual, les sospites apunten a Rússia però no hi ha cap indici que vagi en aquesta direcció. 

 

L'incident ha portat la UE i l'OTAN a reforçar la seguretat en altres infraestructures crítiques i ha disparat les alarmes davant la possibilitat de rebre més atacs. Brussel·les ha advertit d'una resposta contundent quan en descobreixin l'autor, si és que mai arriben a fer-ho.  

 

Rússia ja ha dit que també investiga l'atac al gasoducte, propietat de l'empresa estatal Gazprom. El Kremlin ho ha qualificat de "terrorisme internacional" i vol convocar el Consell de Seguretat de les Nacions Unides per tractar aquesta qüestió.

 

La quatre fugues també representen un desastre mediambiental. Segons els experts, no tant pel mal que pot fer a la biodiversitat marina sinó pels efectes en l'escalfament global. El principal component del gas natural és el metà i aquest és molt perjudicial per al canvi climàtic. Es calcula que per culpa dels sabotatges s'alliberaran 300.000 tones de metà, l'equivalent a l'1% de totes les emissions que fa Alemanya en un any. 

 



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.ccma.cat/324/suecia-detecta-una-quarta-fuita-al-gasoducte-nord-stream-que-podria-quedar-inservible/noticia/3187065/