INDEPENDENTISME
L'eurodiputat de Junts ha destacat que la batalla de veritat és la lluita entre la democràcia i l’autocràcia
Marta Sánchez Iranzo
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 14 de setembre de 2022. 13:18
Temps de lectura: 2 minuts
Carles Puigdemont ha aprofitat el debat sobre l'estat de la Unió Europea d'aquest dimecres a Estrasburg per dirigir-se directament a la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen. L'eurodiputat de Junts ha fet al·lusió a les paraules de la presidenta on ha afirmat que existeix una lluita entre la democràcia i l'autocràcia, "aquesta és la batalla de veritat", a més ha afegit que "cal renovar la democràcia".
Ha recordat així les amenaces que venen de fora, "malauradament vostè ha oblidat les amenaces internes", ha reclamat a Von der Leyen. Puigdemont ha retret a la presidenta que "en cap moment ens ha recordat que la democràcia no ha d’espiar a la seva ciutadania, als polítics, als periodistes, als activistes, tal com succeeix entre altres llocs a l’estat espanyol".
Puigdemont ha assegurat que s'han de respectar les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, però també ha recordat que
"el 61% d’aquestes sentències no es respecten a l’estat espanyol". Puigdemont ha reclamat que s'ha de lluitar contra l’autoritarisme, tot i que defensa que això es fa reforçant la democràcia des de dins, ha lamentat, però que "no és gens fàcil quan els comissaris es fan fotografies amb l’extrema dreta i rebutgen entrevistar-se amb eurodiputats espiats".
Els eurodiputats catalans han retret a la presidenta de la Comissió Europea, la falta de resposta per part de l'executiu i la resta d'institucions europees en relació amb el CatalanGate. Per la seva banda, l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, ha demanat "coratge" a la presidenta de la Comissió perquè a la Unió Europea es defensin drets fonamentals. Solé, per la seva part, ha recordat que els valors de la Unió Europea dins els estats membres "no es poden donar per suposats". "Aquí també és necessari defensar cada dia els drets fonamentals; en alguns països hem estat espiats a través del mòbil, com m'ha passat a mi, i això és un problema", ha manifestat.
La UE amenaçada des de dins
Aquest mateix dilluns Puigdemont ja va avisar al Parlament Europeu pel cas Pegasus en un debat al ple sobre l'espionatge a Grècia amb el programari israelià on instava a les autoritats comunitàries a "reaccionar". "Si no reaccionem amb Pegasus, ens trobarem que sota l'excusa de la seguretat nacional s'acabarà la seguretat jurídica i, com a conseqüència, la nostra democràcia es veurà debilitada", va advertir. En aquesta ocasió la Comissió es va mostrar a favor del discurs de Puigdemont. L'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, va demanar aquest dilluns a les autoritats i els tribunals dels estats membres "utilitzar tots els poders" per investigar els escàndols d'espionatge amb el programari israelià. A banda, va insistir en la idea que només es poden interceptar comunicacions quan "la seguretat nacional està en perill".
Però ni fins i tot així: "La simple referència a la seguretat nacional no és suficient". "Ha de basar-se en elements concrets i importants", ha precisat, mentre ha reiterat que els 27 han de "supervisar i controlar els seus sistemes i serveis de seguretat perquè respectin completament la legislació europea".
En el debat sobre l'estat de la Unió Europea d'aquest dimecres si s'ha tractat l'estat de dret que s'ha debatut per les formacions polítiques. Una de les més contundents ha estat la portaveu dels socialistes S&D, Iratxe García, qui ha apuntat que l'estat de la democràcia europea "sembla tan fràgil com l'economia". "Alguns estats membres com Hongria s'han convertit en autocràcies, mentre que partits feixistes guanyen força a Itàlia; és preocupant", ha manifestat. En aquest sentit, García ha acusat l'actitud d'alguns partits de "normalitzar" l'entrada de l'extrema dreta a les institucions i els ha demanat que rectifiquin.
De fet, el Parlament Europeu té previst debatre aquest dimecres sobre el compliment dels valors europeus al país. En relació amb aquest tema, el portaveu del grup Renew, Stéphane Séjourné, ha assegurat que la Unió Europea "es va equivocar" permetent la seva entrada al club comunitari i ha afegit que "no es pot donar un cèntim més" al primer ministre hongarès, Viktor Orbán.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada