dijous, 14 de juliol del 2022

Boye avisa que l'advocat general contradiu el TJUE i nega els drets fonamentals individuals

 

 

EXILI

 

 

L'advocat de Puigdemont alerta que l'informe de l'advocat general representa un retrocés important en drets i llibertats 

 

Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 14 de juliol de 2022. 14:12

 

 


 

 

L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, adverteix que les conclusions de l'advocat general del TJUE contràries als argument exposats per Bèlgica per denegar l'extradició de Lluís Puig i a favor de les tesis del jutge instructor Pablo Llarena representen una negació dels drets fonamentals com a drets individuals, atès que assumeix que només es pot esgrimir una vulneració de drets per denegar una euroordre si es tracta d'una vulneració generalitzada i sistèmica. L'advocat, tot i admetre que les conclusions de l'advocat general no són les que esperaven, reitera l'aposta i la confiança per la justícia europea i nega que les conclusions comportin un lliurament dels exiliats a la justícia espanyola.

 

L'advocat general del TJUE ha fet públic avui el seu informe en relació a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge Llarena arran de la negativa de Bèlgica a extradir Puig. En les seves conclusions l'advocat general s'alinea amb els arguments de Llarena i adverteix que per esgrimir un risc de

vulneració d'un dret fonamental, com ha fet en la seva negativa a executar l'euroordre, la justícia belga hauria de demostrar deficiències sistèmiques i generalitzades en el funcionament del sistema judicial espanyol. Aquest va ser un dels arguments clau també durant la vista que es va celebrar el passat mes d'abril a Luxemburg.

 

 


 

 

Boye considera que les conclusions de l'advocat general entren en confrontació amb els criteris establerts pel TJUE en una sentència de febrer del 2022 i amb d'altres, en què es reconeix la vulneració del dret a un procés equitatiu com a raó per denegar una euroordre. 

 

 


 


Adverteix que "el criteri de l'advocat general representa una negació mateixa dels drets fonamentals com a drets individuals, assumint que només quan existeix una vulneració generalitzada i sistemàtica és quan es pot tenir en consideració com a causa per a denegar un lliurament". A parer de l'advocat, això implicaria la "desnaturalització de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE i un retrocés important en matèria de drets i llibertats que excedeix amb escreix el cas català" i comportaria un gir copernicà en aquesta matèria, en cas de confirmar-se.

 

 


 

 

Amb tot, adverteix que aquestes conclusions no comporten un futur lliurament dels exiliats a la justícia espanyola sinó que simplement torna a enviar el procediment a la casella de sortida i obliga a provar que existeix una fallada generalitzada del sistema. "Comptem amb els elements per acreditar-ho si es confirmen els sorprenents criteris de l'advocat general", assegura Boye.

 

 


 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/gonzalo-boye-avisa-advocat-general-euroordres-contradiu-tjue-nega-drets-fonamentals-individuals_787344_102.html