dimarts, 25 de gener del 2022

Editorial Vicent Partal : El perill d’una guerra a Ucraïna és real

 

 

OPINIÓ - EDITORIAL

 

 

O bé el món troba una manera de permetre a les poblacions de refer les fronteres d'acord amb les aspiracions democràtiques, o bé la tensió que implica mantenir-les per força esclatarà en conflictes com més anirà més grans  

 


El desplegament de tropes no es limita a Ucraïna. Suècia, per exemple, ha desplegat el seu exèrcit a l'illa de Gotland, a la Bàltica (fotografia de Karl Melander).




Per: Vicent Partal

24.01.2022  21:50

 

 

La decisió de l’OTAN de desplegar tropes des de la mar Bàltica fins a Romania, com a resposta al desplegament previ de tropes russes a les fronteres orientals d’Ucraïna, ha fet pujar la tensió a Europa fins a nivells que fa decennis que no vèiem.

 

És cert que, tal com expliquen Tatiana Maliarenko i Stefan Wolff en aquest article que avui publiquem a VilaWeb, de fet Rússia i Ucraïna ja viuen en un conflicte pel cap baix d’ençà del 2014, quan les protestes i manifestacions van expulsar del poder el president pro-rus Víktor Ianukòvitx. L’annexió per Rússia i la separació de les dues repúbliques populars de Donetsk i Luhansk formen part d’aquesta guerra, fins ara limitada, que l’OSCE monitora del 2015 ençà.

 

Però, tot i acceptar això, cal ser conscients que el desplegament de tropes que Rússia ha fet aquestes darreres setmanes a la frontera oriental d’Ucraïna i les maniobres conjuntes amb

l’exèrcit bielorús enfilen el conflicte a un altre nivell. Molt més perillós. I encara més amb el desplegament de tropes de l’OTAN. La situació és molt volàtil i en qualsevol moment qualsevol incident pot desfermar una escalada que, com un dòmino, no afectaria tan solament Ucraïna, sinó segurament tota la frontera oriental de la Unió Europea, especialment els països bàltics i Polònia i la Unió Europea com a tal.

 

Històries de VilaWeb: Les quatre situacions possibles d’una guerra contra Ucraïna

 

Hi ha sectors polítics i mediàtics que es prenen aquest agreujament del conflicte com una mena de teatre negociador. Diuen que la invasió d’Ucraïna per Rússia és un tema recurrent aquests darrers anys i que al final no passarà res de res, que tot és propaganda dels uns o dels altres. En discrepe obertament. Rússia ja controla Crimea i les dues repúbliques populars, que constituirien, per dir-ho d’alguna manera, el cor de la Ucraïna russòfona i russòfila –que cal avisar que de cap manera no són la mateixa cosa. Per tant, un desplegament de tropes de la dimensió que fa ara no té trellat, si no és que el Kremlin té al cap la voluntat d’anar més enllà d’allò que sempre havia considerat el seu interès per la defensa estricta de la població russòfona en aquests territoris. I l’OTAN, per la seua banda, també ha fet un pas molt rotund. Sabent, com sabem, que la crisi té l’epicentre i s’alimenta en l’obsessió russa perquè l’OTAN no s’estenga fins a les fronteres de Rússia, el desplegament que l’Aliança Atlàntica ha començat aquestes darreres hores és evident que deu haver disparat totes les alarmes a Moscou.

 

Crec, per tant, que cal prendre’s molt seriosament aquesta crisi i, doncs, la possibilitat que, més de trenta anys després de la caiguda del Mur de Berlín i la guerra dels Balcans, Europa torne a ser l’escenari d’un conflicte bèl·lic internacional, si no mundial.

 

I supose que, com sol passar, al nostre país serà inevitable que es formen bàndols apassionats en defensa dels uns o dels altres. Tanmateix, com a catalans, crec que en aquest conflicte tenim una oportunitat única de denunciar la imposició dels traçats de les fronteres, per més absurds que siguen, i de denunciar la incapacitat de la societat internacional de trobar un mètode acceptat per tothom i democràtic de canviar-los allà on la població ho reclame. D’aquesta necessitat, en parlava fa poc en aquest diari el jurista Timothy William Waters, qui té una posició que ha d’anar-se obrint pas perquè és la sola raonable. O bé el món troba una manera de permetre, de permetre’ns, a les poblacions de refer les fronteres d’acord amb les nostres aspiracions democràtiques i tan sols per la via democràtica, o bé la tensió que implica mantenir-les per força i violentament esclatarà en conflictes com més anirà més grans.

 

 

VilaWeb us necessita. Si podeu, i ho voleu, us demanem que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-perill-duna-guerra-a-ucraina-es-real/