dimarts, 2 de novembre del 2021

Les defenses destapen el bluf del cas dels 9 de Lledoners

 

 

POLÍTICA

 

 

Cap dels Mossos ferits pot reconèixer els implicats i admet en que no van veure els acusats aixecant cap barricada

 

 

Els '9 de Lledoners' al banc dels acusats durant el judici a Manresa | ACN

 

 

 

Quico Sallés

Suar la cansalada. Això és el que ha fet aquest matí el lletrat de la Generalitat, Lluís Conesa, encarregat de fer la defensa dels Mossos d’Esquadra denunciants en el judici dels 9 de Lledoners que ha començat aquest matí a la funcional sala de vistes del Jutjat Penal 2 de Manresa. Els advocats de la defensa, David Aranda, Eva Pous, Teresa Rosell i Jordi Rosell han tingut clara l’estratègia i han plantejat el judici com una qüestió de fets i prova. Amb traça i habilitat han fer confessar als Mossos que ni van veure els encausats fent barricades ni van poder veure’ls propinant-los cops que serien la causa de les lesions denunciades. Només un dels Mossos ha admès que va identificar tres dels acusats per “falta de respecte”. “Ens van dir Mossos fills de puta o traïdors”, ha recordat vagament. De fet, ha afegit que tots es van identificar sense problema i que pràcticament va estar una hora amb ells mentre es feien els tràmits a la “tablet”.

 

El judici ha començat amb les qüestions prejudicials al·legades per les defenses on reclamaven la nulitat de la prova. L’objecte del contenciós és la protesta pel trasllat dels presos polítics de Lledoners a Madrid, el primer de febrer de 2019 per celebrar el judici al Tribunal Suprem. Els atestats policials acusaven els encausats d’haver carregat contra la línia policial i haver lesionat tres agents. Superat el primer pas, a la banqueta han començat a declarar testimonis. S’ha invertit l’ordre, els acusats ho faran demà. Els testimonis han estat els Mossos d’Esquadra de l’ARRO que van denunciar lesions. I aquí hi

ha hagut un dels moments més vius del judici. Un caporal, apartat de l’ARRO arran d’una agressió racista al Bages, ha assegurat que no estava personat com a perjudicat “sinó per reclamar”. Els advocats defensors han parat l’orella i han demanat, amb murrieria, que aclarís la seva situació processal. La jutgessa els hi ha donat la raó i l’advocat de la Generalitat ha hagut de sortir al rescat a salvar els mobles com ha pogut. Al final, li ha fet dir que estava personat com a perjudicat, i que la Generalitat li defensava els interessos com a personal de la Generalitat.

 

 

Els ‘9 de Lledoners’ al banc dels acusats durant el judici a Manresa | ACN


 

Passat el tràngol, el caporal no ha pogut respondre del per què estava apartat de l’ARRO. La jutgessa ho ha impedit diverses vegades a la defensa. Un fet que encara ha fet destacar més la situació actual del policia apartat per una investigació judicial per abús d’autoritat. Ni aquest mosso, ni cap dels altres dos ferits han pogut afirmar que els acusats van fer barricades o els van lesionar. “Vam arribar quan ja estava tot fet”, han coincidit tots dos. “Un grup de persones ens van empènyer amb cops de puny i de peu o de genoll”, ha detallat un dels mossos sense especificar amb quin tipus de cop li havien fet sortir un blau a un testicle. El tercer Mosso ha acceptat que només feia “les minutes policials” i va sortir de la furgoneta a reforçar la línia. “Jo vaig sempre amb el cap del dispositiu per redactar les minutes” ha aclarit. De fet, té una hèrnia a l’esquena. Curiosament es queixa que les cervicals li van fer mal després d’aguantar la línia.

 

Sense cap prova, ni cap indici que apunti cap dels acusats als quals se’ls demana fins a set anys de presó per desordres, atemptat a l’autoritat i lesions, la Generalitat ha hagut de moure fitxa. La portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha avançat aquest migdia que el Govern mirarà de reconduir la seva posició en aquest judici. Fonts del gabinet jurídic indiquen a El Món que segurament faran un canvi de posicionament a les conclusions definitives, amb què modificaran el seu escrit d’acusació, que demà hauran de fer en la segona sessió de la vista oral.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/politica/defenses-9-lledoners-324452/