dijous, 2 de setembre del 2021

Cop dur de la fiscalia al jutge del Volhov per vulneració dels drets de l’entorn de Puigdemont

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

 

El fiscal s'oposa al trasllat de la part de la causa sobre el Tsunami Democràtic a l'Audiència espanyola perquè no ho justifica  

 





Per: Redacció

02.09.2021  14:08

 

 

La fiscalia ha desautorizat novament el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, titular del jutjat número 1 de Barcelona, perquè no ha acceptat la pretensió de traslladar una part de la causa contra dirigents i activistes independentistes pel Tsunami Democràtic a l’Audiència espanyola. Segons l’escrit que ha difós l’agència Efe, el fiscal anticorrupció Fernando Maldonando diu que el jutge Aguirre no ha fet “ni la més mínima motivació fàctica ni jurídica” per a traslladar la causa, i li diu que hauria de justificar més bé la seva decisió

 

El TSJC rebutja la causa contra Francesc de Dalmases amb un correctiu dur al jutge Aguirre

 

 

En la causa Volhov, el jutge investiga, entre més, el director de l’oficina del president Puigdemont, Josep Alay; l’ex-conseller d’ERC Xavier Vendrell; l’ex-dirgent de CDC David Madí, i l’empresari Oriol Soler. El pretext és el suposat desviament de diner provinent d’organismes públics a la seu a Waterloo de la Casa de la República. Hi ha una part de la

causa que té a veure amb l’activitat del Tsunami Democràtic, que el jutjat número 6 de l’Audiència espanyola ja fa temps que investiga apuntant l’acusació de terrorisme.

 

El mes de juny el jutge Aguirre es va inhibir de la part de la causa Volhov sobre el Tsunami en un intent de vincular tot l’entorn del presiden Puigdemont en aquella investigació prèvia de l’Audiència espanyola. Però la fiscalia li diu ara que no ho ha fet bé, que no ho ha motivat.

 

En el seu escrit, el fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado conclou que la interlocutòria del jutge no exposa ni la qualificació jurídica ni els fets atribuïts als investigats.”Això suposa infringir el dret de les parts no només a conèixer els fets que se’ls imputen, sinó també a conèixer les raons per les quals el jutjat s’inhibeix en favor de l’Audiència Nacional [espanyola]“, destacat el fiscal en el seu escrit, elaborat arran del recurs de les defenses per anul·lar la decisió del jutge.

 

Maldonado entén que en aquest cas s’han vulnerat els drets a la tutela judicial efectiva dels investigats, produint-los indefensió, davant el que insta al jutge a declarar la nul·litat del seu acte d’inhibició, del passat 9 de juny, i a dictar una nova resolució “que satisfaci el dret de les parts a conèixer els fonaments bàsics” que el condueixen a declinar la seva competència sobre Tsunami Democràtic.

 

El jutge va puntualitzar en el seu informe que es va inhibir a requeriment de l’Audiència espanyola, per la seva “competència exclusiva i excloent” respecte dels delictes investigats, però el fiscal li recrimina que no comuniqués a les parts quin era el criteri expressat pel jutjat central número 6 de l’Audiència espanyola. Per aquest motiu, adverteix que, davant aquesta situació, no es pot realitzar un “control de legalitat de l’actuació judicial”.

 

Desautoritzat pel TSJC

 

El jutge Joaquín Aguirre ja fou desautoritzat recentment pel TSJC en la investigació que va obrir contra el diputat de Junts Francesc de Dalmases, acusant-lo de malversació. Com que és aforat, la investigació no la pot continuar Aguirre i l’hauria de fer el TSJC. Però el tribunal ha dit al jutge que no veia pas indicis delictius contra Dalmases, que hi mancava concreció, que practiqués noves diligències i fins i tot que oferís al diputat la possibilitat de declarar voluntàriament al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/jutge-volhov-fiscalia-puigdemont/